Förflytta dig till innehållet

Inga nazister på våra gator!

Tisdagen den 22.9 kom ett väntat beslut från Högsta domstolen: den nynazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsens Finlandsavdelning bryter mot lagen och ska läggas ner. Högsta domstolen motiverar att en organisation vars ideologi strider mot yttrande- och föreningsfriheten inte heller kan skyddas av dessa.

Senast för någon månad sen blev alla Åbobor påminda om den realitet vi lever i: en realitet där personer som aktivt sprider hatretorik, rasism och fascism demonstrerar på våra gator. Att högerextrema rörelser existerar i Finland visar att det nu mer än någonsin finns ett behov av ett aktivt engagemang för att motarbeta högerextremismen. Finland bör vara ett fritt och säkert land med demokratiska och liberala värderingar där alla människor har lika värde. Högerextrema ideologier hör inte hemma här. SU i Åboland och SU i Åbo ser det som viktigt att säkerställa att rasism, fascism och jihadism inte heller i framtiden syns eller hörs – varken på gatorna i Åbo eller någon annan stans.

Det är en obekväm realitet att det finns grupperingar som aktivt väljer att sprida hatretorik och underminera viktiga budskap som Black Lives Matter. Det är vår uppgift att dagligen stå emot dessa grupper och fortsätta försvara mänskliga rättigheter, jämställdhet och frihet i ett samhällsklimat där högerextrema ideologier får oroväckande stor synlighet. Att Nordiska motståndsrörelsen nu är förbjudna i Finland är ett steg på vägen – men vi har fortfarande en lång väg att gå tills alla känner sig trygga i Åbo och Finland.

Ida Kallström

Ordförande för Svensk Ungdom i Åbo

Theo Kallström

Ordförande för Svensk Ungdom i Åboland

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter