Förflytta dig till innehållet

Inga beslut i Kimitoön ännu om nya kvotflyktingar

Sini-Tuulia Numminen är flyktingkoordinator – bland annat har hon möblerat lägenheter i Dalsbruk inför de flyktinggrupper som anlände 2016 och 2017.


Det är ännu oklart om och när Kimitoöns kommun tar emot flera kvotflyktingar. Under två år har grupper på 20 flyktingar från Syrien tagits emot, båda gångerna i februari.
– Men det är ingen automatik i att ta emot 20 per år. Det görs ett skilt beslut gällande mottagning 2018 men ärendet är ännu inte berett, säger omsorgschef Maria Wallin.
De flyktingar som kom 2016 söker nu jobb, och tränar två dagar per vecka på sin finska med hjälp av en lärare från Vuxeninstitutet.
De som kom i år går en integrationskurs som slutar i februari.
– Efter det fortsätter alla enligt sina intressen – en del kanske fortsätter att studera, en del väljer yrkesutbildning, en del söker jobb. Personerna i gruppen som kom i år är på väldigt olika nivåer så det är svårt att säga något om vad de kommer att göra efter kursen, säger Sini-Tuulia Numminen, flyktingkoordinator vid Kimitoöns kommun.
Först i vår kommer man att från Finland resa för att välja de kvotflyktingar som får komma hit. Det betyder att kvotflyktingar anländer tidigast på sensommaren.
– Särskilt i norra Finland är intresset stort för att ta emot kvotflyktingar, det är alltså flera kommuner som är villiga att göra det. Eftersom antalet är detsamma – 750 personer – så blir troligen antalet kvotflyktingar per kommun mindre. Hur det blir avgörs förstås också av de avtal som kommunen kan göra med NTM-centralen, säger Numminen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter