Förflytta dig till innehållet

Inför ett förbud på olje- och gasutvinning i Arktis!

Arktis med sin rika biodiversitet och orörda natur måste skyddas. Området har flera endemiska arter och en unik natur som nu hotas av ökad olje- och gasutvinning. På grund av klimatförändringen har istäcket i området minskat, vilket gör det lättare att utvinna olja och gas.
Risken för olyckor i samband med olje- och gasutvinning är däremot hög speciellt i Arktis. Det saknas både effektiv teknik för utvinning och infrastruktur som krävs för att reagera snabbt vid ett eventuellt oljeläckage eller annan olycka. Om en olycka sker i samband med olje- och gasutvinning i Arktis tar det decennier innan miljön återhämtar sig.
Tidigare har man lyckats skydda Antarktis, ett naturområde som på flera sätt liknar Arktis, med hjälp av det så kallade Antarktisfördraget (1961). I Madridprotokollet (1988), som är en del av Antarktisfördraget,  förbjöds all aktivitet relaterad till mineralresurser söder om 60:e breddgraden, vilket innefattar olja- och gasutvinning. Endast vetenskaplig forskning har varit tillåten på området.
Den pågående klimatförändringen, som markant ökat möjligheterna för olje- och gasutvinning i Arktis, gör det speciellt viktigt att snabbt reagera och börja arbeta för att skydda miljön. Ett förbud skulle sätta press på den internationella marknaden att aktivt hitta andra hållbara alternativ till de fossila bränslen som fortfarande används i stor utsträckning.
Genom att minska på de områden där fossila bränslen kan utvinnas ger man marknaden ett starkt budskap om vart  utvecklingen borde gå och ökar på incentiven för företag att övergå till mera klimatvänliga alternativ.
Att däremot tillåta olje- och gasutvinning i Arktis kan i värsta fall leda till ett minskat intresse hos energibolag att utveckla klimatsmarta lösningar, eftersom ett stadigt och säkert alternativ, att med konventionella metoder utnyttja Arktis naturresurser, skulle vara tillgängligt.
Vi står inför en utmaning som endast kan lösas om det internationella samfundet anser att nationella intressen får ge vika för att bekämpa klimatförändringen genom att skydda Arktis sårbara och unika natur.
 
Nicolas Sjöberg
Vice ordförande för Svensk Ungdom

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *