Förflytta dig till innehållet

Inför ÅU-tippningen: Fem frågor om fotbolls-VM till ÅU:s sportredaktörer

VM-bollen Telstar 18. @Pixabay


Vem vinner och vem floppar? Åsikterna skiljer sig förvånansvärt lite mellan ÅU:s sportredaktörer Fredrik Häggman och Johan Backas, även om den sistnämnde är mer tveksam på sina tippningar.
Så här svarar de på fem frågor om fotbolls-VM i allmänhet och Rysslandsturneringen i synnerhet.
Vilket är ditt första VM-minne?
Fredrik: Det första mästerskapet som jag har klara minnen från är VM i Sydkorea/Japan 2002, då jag var tio år gammal. Sommaren kändes förstörd när jag iförd engelsk landslagströja såg Ronaldinho sätta in en 30-metersfrispark bakom målvakten David Seaman. Minns också att David Beckhams tuppkam och Ronaldos triangelfrisyr fick stort genomslag under den sommarens fotbollscuper i Österbotten.
Johan: Det är från 1994. Jag och min kusin hade bullat upp med lösgodis och läsk från legendariska Karkki & Ryyti i Kimito, och när vi bänkade oss för att kolla in öppningsmatchen kom något förhandsprogram på tv:n istället. Vi hade kollat fel datum och blev ordentligt besvikna. Annars var ju -94 ett grymt -VM, turneringen blir inte bättre än när man är 10 år gammal. Förresten har ju SVT nu släppt alla VM-krönikor de gjort sedan 1982, dem måste man ju kolla in!
Vad blir sommarens VM-snackis?
Fredrik: De ryska huliganproblemen var ett stort samtalsämne redan under EM 2016 och problemen lär inte vara mindre på hemmaplan. Vladimir Putins uttalande efteråt säger allt om inställningen: ”Slagsmålet mellan ryska och engelska fans är skamligt. Men jag vet inte hur 200 ryska fans kunde slå tusentals brittiska”. Att Lionel Messi bara gör ett mål på straff leder också till diskussioner om att Mauro Icardi borde ha varit med i truppen.
Johan: Jag har inte riktigt läst in mig på årets VM ännu. Men jag hoppas att den allmänna snackisen blir den offensiva och flödande fotboll som förhoppningsvis kommer att spelas. För egen del handlar säkert den största snackisen om hur allting kommer att fungera rent praktiskt i Ryssland, eftersom jag själv ska åka och titta på tre matcher till Moskva och Kaliningrad. Under veckan kommer vi se Danmark-Frankrike, Brasilien-Serbien och England-Belgien. Så det blir kul.
Vilken är den ultimata mästerskapslåten?
Fredrik: VM 2010 hade två låtar som slog igenom så pass att man inte kan glömma dem. Shakiras ”Waka Waka” och K’Naans ”Wavin’ flag” kapslade in ett VM som jag minns för både Tshabalalas öppningsmål och De Jongs karatespark. När vi gräver guld i USA från VM 1994 får vara med som bubblare, trots att jag inte vet om jag ens såg det VM:et.
Johan: ”Carnaval de Paris” från 1998. För direkt tankarna till Ronaldos (den riktiga Ronaldos alltså) och Zidanes artisterier. En riktigt skön låt som gjordes till det sista VM:et där jag kunde följa med mer eller mindra alla matcher. Sedan gillade jag guldgrävandet från 1994 men den har blivit tröttsam med åren. Markoolios EM-låtar ”Mera mål” och ”In med bollen” upplever en renässans i vårt hushåll, då barnen börjat gilla dem.
Vilket lag blir årets flopp?
Fredrik: Det blir inga floppar i stil med Spanien 2014, men Argentina får inte spelet att funka trots världens bästa offensiv. De faller ut mot Frankrike i åttondelen efter att ha krånglat sig genom gruppen. Island lyckas inte upprepa EM-bragden och blir sist i sin grupp.
Johan: England floppar väl alltid? Men det kanske inte räknas som en flopp längre? Sedan tror jag att Frankrike antingen vinner guld eller åker ut tidigt. Hittar Paul Pogba äntligen formen? Nästan lika intressant som vem som floppar i VM är att se vem som floppar efter turneringen. Det finns ju alltid spelare som dansar en sommar och blir köpta av toppklubbar, som ett eller några år senare konstaterar att spelaren nog toppade formen perfekt under skyltfönstret som VM utgör.
Vem vinner och vem blir skyttekung?
Johan: Frankrike vinner! Kanske. Jag hoppas på Argentina bara för att världens genom tiderna bästa spelare skulle få vinna VM, skulle verkligen unna Messi ett guld. Sedan har jag alltid fascinerats av Argentinas blandning av underbara tekniska lirare och cyniska försvarsspelare. Som skyttekung tippade jag senast i EM Harry Kane, som inte gjorde ett endaste mål. Så mitt självförtroende sviker, jag är tråkig och tippar på Antoine Griezmann.
Fredrik: Det här blir Frankrikes år. De var bra redan i EM 2016 och har fyllt på med supertalanger som Kylian Mbappé och Ousmane Dembélé, låt vara att den sistnämnde inte fått sitt absoluta genombrott ännu. Skyttekung blir väl Thomas Müller, även om det finns en chans att Timo Werner tar över målgöraransvaret i Tyskland. Men eftersom Johan tippar på Griezmann kanske det blir Harry Kane som börjar ösa in mål?
Läs också: Tippa hur fotbolls-VM slutar med ÅU!

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter