Förflytta dig till innehållet

Influensavaccin går åt som smör hos privata vårdbolag – hälsovården i Pargas får också många förfrågningar

ÅU-foto
Kvinna snyter sig.
Personer som hotas väsentligt av säsongsinfluensan får vaccinet gratis, enligt THL:s direktiv. Vårdbolag säljer också en hel del vaccin till privatpersoner och företag.

Vaccin mot säsongsinfluensa går åt bra nu. Det vittnar tre privata vårdbolag om.

Mycket har skrivits om coronavaccineringarna och hur viktiga de är, vilket möjligen har ökat intresset för influensavacciner också.

– Intresset har varit mycket stort nationellt sett. Vi har nu dubbelt så många vaccineringar på gång jämfört med i fjol, säger Jaana Hildén på Mehiläinen.

Hildén har inte specifika uppgifter för Åbo men Mehiläinen började vaccinera i början av oktober och tiderna har gått åt bra sedan dess.

Terveystalo har också kört i gång med vaccineringarna i början av oktober.

– Efterfrågan är stor. Det har gått åt 20 procent av vaccinerna på bara två veckor. Vi har vaccinerat privatpersoner men också kunder inom företagshälsovården, säger Siina Saksi på Terveystalo.

Även Aava vaccinerar för fulla muggar.

– Vi började med vaccineringarna förra veckan och tiderna har gått åt sedan dess. Vi öppnar nya tider vid behov och fortsätter vaccinera så länge det finns vaccin och efterfrågan, säger Ilse Rauhaniemi, specialist inom företagshälsovård.

Vaccinerna beställs av vårdbolagen redan i början av året enligt behov som räknas utgående från fjolåret.

I fjol tog influensavaccinet slut i mitten av influensasäsongen.

Åbo vaccinerar redan gravida

Gratis vaccin ges till vissa personer i Finland. Vaccineringarna ordnas av kommunerna enligt THL:s direktiv (se faktarutan).

THL skickar ungefär samma mängd vacciner som tidigare år till Pargas, skriver hälsovårdaren Carola Silander-Lehtinen till ÅU.

– Men eftersom efterfrågan verkar stiga lite varje år ökar mängden något, med cirka hundra doser till. I år får vi cirka 4 500 doser. Förfrågningar kommer dagligen. Vaccinationerna kommer i gång på allvar i november, vaccinet ska inte heller tas för tidigt så att skyddseffekten hinner sjunka till vårvintern, säger Silander-Lehtinen.

I Åbo har bland annat gravida och barn som besöker barnrådgivningen fått influensavaccinet redan.
Vaccinationerna kommer i gång i bredare skala i november.

Jutta Peltoniemi, ansvarig smittskyddsläkare, tror att Åbobornas intresse för influensavaccinet är stort. Åbo får ungefär samma mängd doser av THL i år som i fjol, det vill säga kring 50 000.

Oklart hur hårt influensan slår

Hur hårt väntas då säsongsinfluensan slå till i år?

– Det vet ingen, säger Harri Marttila, infektionsläkare på ÅUCS.

Ingen influensavåg har setts ännu. Coronarestriktioner samt att många skärpt sig då det gäller handhygien och hur man hostar bland folk under coronatiden är några av orsakerna till att influensan inte spreds i fjol.

Nu då restriktionerna släppts finns det viss risk för att säsongsinfluensan slår till hårt.

THL rekommenderar sedan i tisdags att personer i åldern 60 och uppåt samt vissa riskgrupper tar en tredje dos coronavaccin.

Harri Marttila säger att det går bra att ta både influensa- och coronavaccinerna samtidigt.

Åtminstone i Pargas utreder och överväger man ännu att eventuellt ge den tredje coronavaccindosen till dem som ska ha den, samtidigt med influensavaccinet.

Vem får influensavaccin?

Personer som hotas väsentligt av säsongsinfluensan får vaccinet gratis, enligt THL:s direktiv.

Bland annat gravida, barn under sju år och personer som fyllt 65, olika medicinska riskgrupper och personer som inleder militärtjänst får vaccinet gratis.

Även de som för en längre tid bor eller vistas i anstaltliknande förhållanden, såsom flyktingförläggningar eller fångvårdsanstalter, får avgiftsfri vaccination. Även social- och hälsovårdspersonal får vaccinet.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter