Förflytta dig till innehållet

In i grytan med gässen! – ”problemen med de vitkindade gässen kan inte längre kringgås med en axelryckning”

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en debattartikel, åsikterna är skribentens egna.

Vitkindade gäss. De första vitkindade gässen möttes i Finland i Åbotrakten på 1980-talet.

Särskilt under de senaste 20 åren har problemen med gässen vuxit till allt större proportioner.

Problemen kan inte längre kringgås med en axelryckning. I flera år har stadsborna våndats över att parkerna är fyllda med gåsspillning.

Odlare har i många år fört fram sin förståeliga frustration över att de migrerande gässen äter tusentals hektar med odlingar per år.

Antalet vitkindade gäss växer i en enorm takt. Enligt Finlands viltcentral växer beståndet med 10 procent per år utan något som helst naturligt hot som skulle begränsa tillväxttakten.

Därför har vi i Samlingspartiet redan i flera år talat för att det är hög tid att inleda stamförvaltningsjakt av vitkindade gäss likt Estland och Sverige.

Den vitkindade gåsen är idag en skyddad art enligt naturvårdslagen, vilket i sin tur baserar sig på den första bilagan till EU:s fågeldirektiv.

Den utgör emellertid inte ett hinder för förvaltning av gåsbeståndet, eftersom det enligt artikel 4 i direktivet krävs att hänsyn tas till trender och förändringar i fågelpopulationerna.

I Sverige och Estland har den flexibilitet som direktivet möjliggör utnyttjats, så att den vitkindade gåsen är en art som omfattas av jaktlagen.

För tillfället får vitkindade gäss skjutas endast med undantagslov av jordbrukare och odlare, vilket de i och för sig gjort.

Problemet är den vrickade lagstiftningen – enligt lag har man inte fått använda alltså nyttja de skjutna gässen på något sätt.

Den 14 oktober tog Finlands riksdag dock ett steg mot en vettigare jaktpolitik då två medborgarinitiativ, ett angående vargjakt och ett angående gåsjakt behandlades.

Man kan vara relativt nöjd med beslutet som togs angående utvecklandet av vargjakten, men dessvärre får vi nöja oss med en delvinst angående jakten på gäss.

Riksdagen beslöt nämligen endast att påbjuda regeringen att stifta en lagförändring för att möjliggöra förbrukning av de gäss som skjuts.

”In i grytan med gässen!” är åtminstone en början på en vettigare jaktpolitik.

Nästa regering måste definitivt ta de följande stegen. Kanske till och med ”In i grytan med skarvarna!” om några år?

Petteri Orpo
Partiordförande, Samlingspartiet

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter