Förflytta dig till innehållet

Illusioner på Åbomuseum

Tiina Pyykkinen ställer ut på Ars Nova & Aboa Vetus i höst. Pressfoto

Tiina Pyykkinens verk beskrivs som illusioner som kräver mera än ett ögonkast för att de ska uppfattas. Hon manipulerar skickligt pigment, lösningsmedel och lack. Målningarna, som målats med sparsamma färger, ofta med endast en mörk nyans, har täckts med lager av fernissa, vilket förändrar bildytans och färgernas natur.

Målningarnas kraftiga glans och de reflektioner de skapar undviker blicken och sätter betraktaren i rörelse framför verket. För att se helheten måste verken betraktas från flera olika håll.

Då betraktaren står framför målningarna speglas i deras glansiga bildyta betraktarens figur samt det rum där verken presenteras.

Pyykkinen bor och arbetar i Helsingfors. Hon utexaminerades som magister i bildkonst 2014. Hon har studerat vid bildkonstlinjen vid Oriveden Opisto, Nordiska konstskolan i Karleby, konstskolan i Kankaanpää och konsthögskolan Hochschule für Grafik und Buchkunst i Leipzig, Tyskland.

Sin första soloutställning hade hon 2011 i Helsingfors, och hennes verk har presenterats vid solo- och grupputställningar i Finland, Tyskland och Storbritannien.
Pyykkinen är den 33:e konstnären som förlänas med titeln Årets unga konstnär.

Med priset Årets unga konstnär, som utdelas av Tammerfors konstmuseum, strävar man efter att understöda en internationellt intressant finländsk konstnär under åldern 35. I priset ingår ett stipendium, en utställning vid Tammerfors konstmuseum och Aboa Vetus & Ars Nova samt en utställningspublikation.

Utställningen pågår från den 8 september till den 5 november.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter