Förflytta dig till innehållet

UPPDATERAT: Regeringen och Junnila har riksdagens förtroende – så här röstade SFP

Kimmo Brandt/Riksdagen
man med röd slips och kostymrock
Sannfinländaren Vilhelm Junnila har varit i hetluften på sistone.

Riksdagen röstade idag om förtroendet för Petteri Orpo (Saml):s regeringsprogram och förtroendet för näringsminister Vilhelm Junnila från Nådendal (Sannf).

Junnila har riksdagens förtroende. 95 ledamöter röstade för förtroendet, 86 mot, tre blankt och 15 ledamöter var frånvarande.

Det är De Gröna som tagit initiativet till misstroendeomröstningen mot Junnila på grund av hans kopplingar till extremhögern. Junnila har bland annat tidigare talat på ett extremhögermöte i Åbo och skämtat om siffran 88 som står för bokstäverna HH vilket är en hyllning till Hitler.

Petteri Orpo har diskuterat Junnilas beteende med honom och sade till Helsingin Sanomat på onsdagsmorgonen att han gett Junnila en varning som ska ses som allvarlig. Man ska inte bete sig på det sättet som Junnila gjort om man är minister, sade Orpo.

SFP:arna Anders Adlercreutz, Otto Andersson, Sandra Bergqvist, Eva Biaudet, Anna-Maja Henriksson, Anders Norrback och Henrik Wickström röstade emot förtroendet för Junnila.

Mats Löfström, Mikko Ollikainen och Joakim Strand röstade blankt.

Också regeringen har riksdagens förtroende, efter omröstningen som skedde strax före klockan 11.

106 röstade för förtroende, 78 emot. En röstade blankt och 14 var frånvarande.

Alla SFP:are röstade för förtroendet för regeringen, förutom Eva Biaudet som röstade blankt.

Samlingspartiets, Sannfinländarnas och Kristdemokraternas ledamöter har också förtroende för regeringen.

Oppositionspartierna Centern, SDP, Vänsterförbundet och De Gröna röstade emot förtroendet. Det var också deras ledamöter, Antti Lindtman (SDP), Annika Saarikko (Centern), Sofia Virta (De Gröna) och Li Andersson (Vänsterförbundet), som hade väckt fyra misstroendevotum mot regeringen efter debatten om regeringsprogrammet.

Artikeln har uppdaterats under dagen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter