Förflytta dig till innehållet

I välfärdsområdena måste en trygg barndom och en hel ungdom skyddas

ung kvinna med långt ljust hår ler mot kameran
Sofia Virta

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Förra veckan var det barnrättsveckan då vi påmindes om att barnens rättigheter är alltid de vuxnas skyldigheter. Den där påminnelsen kommer de framtida beslutsfattarna i välfärdsområdena att behöva i samband med varje beslut, för ett barns röster hörs inte i mötesrum, såvida inte vi vuxna tar dem dit.

Vi kan inte blunda för ett enda barns nöd. Som ett samhälle måste vi lyckas bättre med att varje barn får en trygg barndom och en hel ungdom.

Efter jul, den 23 januari, ordnas historiens första välfärdsområdesval där representanter väljs för att ordna social- och hälsovårdstjänsterna och räddningsväsendet.

Dessa val är särskilt betydelsefulla för barn och ungdomar. Det är viktigt att de framtida beslutsfattarna genuint står för varje barn. Det är viktigt att de framtida beslutsfattarna förstår att det är hållbar och smart politik att ta hand barn och ungdomar

Genom att säkra god och trygg barndom förebygger vi uppkomsten av problem och att de förvärras i framtiden.
Detta förutsätter satsningar på stöd och tjänster för barn, ungdomar och familjer. Samtidigt tryggar vi att varje barn får vad hen förtjänar – rätten att vara barn.

Pandemitiden har påverkat allas liv på många sätt. Den har förorsakat en välfärdsskuld som vi kommer att betala tillbaka länge. Ett par år av undantagstid är en lång tid i vem som helsts liv men det är en särskilt lång tid för barn och ungdomar.

Ensamhet, familjers missbruks- och mentalhälsoproblem, våld i nära relationer och skolavhopp är bara några exempel på dessa svårigheter som drabbar många barn och ungdomar. Ingen av dem får lämnas ensam utan vi måste säkerställa att alla barn och unga får den hjälpen de behöver.

Och när vi talar om barns välmående är det oundvikligt att tala om vuxna. Om familjens vuxna mår illa påverkar det ofrånkomligt barns och ungdomars välmående och hur vardagen fungerar. Genom att satsa på exempelvis vuxnas ork, familjers stöd, missbruks- och mentalvårdstjänster, våldsförebyggande arbete och förebyggande åtgärder kan vi se till att de allra flesta har en chans att vara den trygga vuxna för ett barn eller en ungdom.

I detta val måste man alltså i samarbete kämpa för en trygg barndom och hel ungdom. Ingen liten själ ska tillåtas gå i sär.

Riksdagsledamöter och lokala politiker skriver torsdagskolumner i ÅU.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter