Förflytta dig till innehållet

I Tammerfors sparar man och i Åbo placerar man – Åbo är Finlands placeringshuvudstad, enligt Aktiaundersökning

ÅU-foto


Det finns betydande regionala skillnader i hur finländarna sparar och placerar sina pengar. Det framkommer i en undersökning som Aktia Bank låtit göra.
Enligt utredningen finns det fyra typiska finländska sparare: insättaren, delägaren, ägaren och diversifieraren. Insättaren lägger pengarna på konto, delägaren i aktier eller fondandelar, ägaren i placeringsbostäder eller skog och diversifieraren i en blandning av det tidigare nämnda.
Enligt resultaten verkar Åbo vara Finlands placeringshuvudstad. I Egentliga Finland är sammanlagt 44 procent antingen delägare eller diversifierare.
– Det går ekonomiskt bra i Egentliga Finland, vilket stärker invånarnas tilltro till framtiden. Det kan ha en effekt på placeringsintresset och riskbenägenheten, säger Christer Nyback, regiondirektör för Aktia i Åbo i ett pressmeddelande.
Åbobornas placeringsbenägenhet står i kontrast till Tammerfors och Birkaland där man i stället förlitar sig på att spara på konto. Det gör 45 procent av invånarna. Österbottningarna å sin sida utmärker sig för att de har ett längre sparperspektiv än andra. 73 procent uppger att de sparar med ett tidsperspektiv på 5–10 år.
Allra mest sparbenägna är huvudstadsborna. Där är andelen som inte sparar alls bara 25 procent, jämfört med 31 procent i resten av landet.
Enkäten som Aktia låtit göra genomfördes av Prior. I undersökningen deltog 1 199 finländare i åldern 18–75 år. Undersökningen är nationellt representativ.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter