Förflytta dig till innehållet

I riktning mot det nya normala

man med kavaj ser in i kameran

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Säkerhetsmiljön befinner sig i en snabb och kontinuerlig förändring.

Globala säkerhetsfenomen, som klimatförändring, pandemier, storskalig migration, cybersäkerhet och hybridhot tycks stämpla det nya normala.

För att inte tala om Rysslands invasion av Ukraina som har inneburit en grundläggande förändring i Finlands och Europas säkerhetsmiljö och omvärld.

Juniorhandelskammaren i Åbo har en lång tradition av att driva såväl samhälleliga frågor som lokala näringslivsrelaterande ärenden. Varje år väljs ett aktuellt tema som styr årets verksamhet och innehåll.

Temat för det gångna året 2022 var säkerhet.

Meningen var att tillsammans med sakkunniga experter fundera kring ämnen som cybersäkerhet, pandemins efterspel samt företagskultur och psykologisk säkerhet. Temat hade definierats redan i god tid innan årsskiftet men lite visste vi om hur illa aktuellt temat sist och slutligen visade sig vara.

Enligt inrikesministeriet har den mest betydande förändringen i säkerheten skett i de faktorer som påverkar Finlands säkerhet utanför de nationella gränserna.

Globala risker och hot gällande fred och säkerhet, samhällenas socioekonomiska stabilitet och miljöns tillstånd kräver på motsvarande sätt globala frågeställningar samt en allt mer komplex krishantering. Detta bör dock göras i mindre skala inom det lokala näringslivet. Utbildning inom dessa ämnesområden samt diverse förberedelser och åtgärder sker nu i snabb takt på företagsnivå, något som givetvis äter resurser.

Aktörer inom näringslivet har nämligen en central ställning särskilt när det gäller samhällets ekonomi, infrastruktur och internationalisering.

Samarbetet mellan den offentliga och den privata sektorn som fokuserar på dessa kärnfunktioner har en betydande roll för samhällets säkerhet och tillhörande beredskap.

För omkring 20 år sedan vaknade näringslivet till riskerna och hoten som klimatförändringen bidrar till. Klimatvänligare produkter och processer har sedan dess utvecklats och få företag idag saknar klimatstrategi eller klimatansvarig. Från att tidigare ha varit ett initiativ är en trovärdig klimatstrategi idag så gott som ett måste på en hårt konkurrerad marknad. Eventuellt utvecklas synen på säkerhet och beredskap framåt enligt samma modell.

Vi lever i en föränderlig värld där flera av förändringarna verkar förbli permanenta. Mer förändringar kommer att ske men vilka de är återstår att se.

Osäkerhet och motsättning är naturliga reaktioner inför okunskap och förändringar till det trygga och bekväma normala vi så väl känner till.

Förändring utgör dock alltid möjlighet till utveckling, något värt att påminna sig själv om.

Uppdaterad klockan 11.35: Ett ”enligt” tillagt i stycket ”Enligt inrikesministeriet…”

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter