Förflytta dig till innehållet

I riksdagsvalet 2019 för första gången möjligt att brevrösta

ÅU-Foto
MÅNGA OSÄKRA. Av de intervjuade bara 57,6 procent vilket parti de skulle rösta på. ÅU-foto

Från och med riksdagsvalet 2019 är det möjligt att rösta per brev från utlandet vid finska val.
Röstberättigade som permanent bor eller tillfälligt vistas utomlands under förhandsröstningstiden och på valdagen får rätt att rösta per brev i allmänna val.
 Den som vill brevrösta ska själv beställa brevröstningsmaterialet, sköta röstningen och se till att rösten hinner fram i tid.
Brevröstningshandlingarna ska beställas från Finland till en utländsk adress. Den som röstar ska kalla in två vittnen för att närvara vid röstningen. Dessa ska genom sina underskrifter intyga att röstningen har skett med bevarande av valhemligheten och med respekt för valfriheten.
Röstsedeln och andra handlingar ska vara framme hos rätt centralvalnämnd senast fredagen före valdagen.
 Brevröstning förväntas förbättra möjligheterna att rösta för många utlandsfinländare och andra röstberättigade som vistas utomlands.
Det är dock fortsättningsvis också möjligt att rösta på förhand vid de beskickningar och konsulat som fastställs genom förordning av statsrådet.
Röstberättigade som är utomlands kan därmed själva bestämma om de vill rösta per brev eller på ett förhandsröstningsställe.
 Det enklaste sättet att få brevröstningshandlingarna är att beställa dem via beställningstjänsten på webbadressen vaalit.fi/brevrostning. Tjänsten öppnas den 14 januari.
Det är möjligt att rösta per brev från och med den 14 mars när kandidatnumren har fastställts. Materialet kan också beställas per post eller e-post. Närmare anvisningar finns på adressen valfinland.fi. Brevröstningshandlingar för Europaparlamentsvalet kan beställas från och med den 26 mars.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter