Förflytta dig till innehållet

I maj är ÅA är värd för stor konferens om språkets roll i inkludering och exkludering

Arken. Här arrangeras konferensen 8–10 maj. ÅU-foto


Språkets roll i social inkludering och exkludering diskuteras på en stor konferens i Åbo 8–10 maj.
Åbo Akademi och ämnet svenska är värd för konferensen Svenskans beskrivning, som i år hålls för trettiosjunde gången.
Konferensserien hör till de största och mest centrala inom forskningen kring det svenska språket och lockar denna gång drygt hundra deltagare från Sverige, Finland, Tyskland, Frankrike och Ryssland.
I år är temat för konferensen ”Språket och det sociala”, och de inbjudna plenarföreläsningarna granskar språkets roll i social inkludering och exkludering ur olika synvinklar.
Plenarföreläsningarna hålls i Auditorium Armfelt (Arken, Fabriksgatan 2–4) och är öppna för allmänheten:

  • På onsdagen den 8 maj klockan 13–14 öppnas konferensen av Karin Hagren Idevall (Uppsala universitet) med föreläsningen ”Språkvetenskapliga perspektiv på rasism, nationalism och nationell identitet”.
  • Torsdagen den 9 maj kl. 13–14 föreläser Karin Milles (Södertörns högskola) under rubriken ”Slidkransmansplain och nytt bokstaveringsalfabet – språkaktivism som begreppsutveckling och PR-trick”.
  • Den tredje och avslutande plenarföreläsningen ges på fredagen den 10 maj kl. 13–14 av Anna W. Gustafsson (Lunds universitet). Rubriken för föreläsningen är ”Samhällsklyftor och språkklyftor – hur hänger de ihop?”.

Förutom plenarföreläsningarna kommer konferensen att innehålla drygt 70 slutna föredrag och forskningspresentationer om det svenska språket i teori och praktik.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter