Förflytta dig till innehållet

I krav maga är alla medel tillåtna – ”Det viktigaste är att kunna försvara sig”

Kim Lund
I krav maga är alla medel tillåtna och det finns inga regler. Det enda som gäller är att man ska kunna försvara sig. Jukka Heimonen demonstrerar sin sparkteknik.

För tre veckor sedan är 27-åriga Daniela Jokinen på besök hos sina föräldrar i Hallis. Det är redan mörkt då hon går på en promenad i samband med att hon ska hämta posten. På avstånd ser hon en man närma sig.

Utan förvarning och helt oprovocerat blir han aggressiv och börjar svära och skrika. Situationen är hotfull, men Jokinen är lugn. Hon vet precis hur hon ska agera och råkar inte i panik.

I stället förbereder hon sig mentalt på att mannen ska gå till attack och hon gör sig redo att försvara sig.

– Jag iakttar honom och tänker att om han går till anfall så kan jag slå eller sparka honom. Han är visserligen mycket större och kraftigare än mig, men jag vet att om han blir våldsam så får han smaka på sin egen medicin.

en kvinna försvarar sig mot en manKim Lund
Krav maga-instruktören Daniela Jokinen vill se flera kvinnor på krav maga-kurserna. Här försvarar hon sig mot Jukka Tommila.

Jokinens starka självförtroende beror på att hon är instruktör i den israeliska själförsvarsgrenen krav maga. I motsats till kampsporter som karate, judo eller taekwondo ordnas inga tävlingar i krav maga och det finns inte heller några regler som måste följas.

Det viktigaste är att lära sig hur man försvarar sig och tar sig ur hotfulla eller våldsamma situationer.

– Fokus ligger på självförsvar, huvudsaken är att komma oskadd undan ifall man blir attackerad. Därför är alla medel tillåtna, till exempel sparkar i skrevet och fingrar i ögonen. Gatuvåldet kan vara brutalt och man måste göra det som behövs för att skydda sig själv, sin partner eller sina barn, säger Jokinen.

två män slåss på en träniingKim Lund
Jukka Heimonens högerkrok träffar snart Jukka Tommilas haka.

Men krav maga är mycket mer än fysisk styrka och starka nävar. Det är också mental träning, konflikthantering och läran om hur man läser av hotfulla situationer.

I många fall behöver man inte ta till våld, det kan räcka med att hålla tillräckligt långt avstånd till en potentiell attackerare eller att höja rösten för att uppmärksamma omgivningen på vad som håller på att hända.

två män tränar självförsvarKim Lund

Jokinen jämför krav maga-filosofin med bilkörning. I trafiken måste man hela tiden vara vaken och följa med vad som händer omkring en. Samma sak borde gälla då man rör sig på stan. Genom att vara alert och skanna sin omgivning kan man undvika att råka illa ut, säger hon.

– Om någon närmar sig dig och frågan vad klockan är eller ber om tobak gäller det att tolka hens kroppsspråk, har personen onda avsikter eller varför kommer hen så nära mig? Genom att träna bygger man upp sitt självförtroende och man vet att man kan försvara sig om det behövs.

– Det är som att förbereda sig inför en tent. Är du tillräckligt väl förberedd råkar du inte panik utan du vet att du kommer att klara den.

en kvinna avvärjer en knivattackKim Lund
Med ett kraftigt handledsgrepp och ett välriktat slag oskadliggör Daniela Jokinen Jukka Tommilas knivattack.

Det är också viktigt att lita på sina instinkter och inte ta onödiga risker. Det är bättre att ta en 15 minuters omväg än att ta den kortare vägen genom en mörk gränd eller över ett nattligt torg. Man kan också fråga sig om det är nödvändigt att ställa sig mitt i grillkön klockan 2 på natten, säger Jokinen.

– Om du förbjuder ditt barn eller någon annan att göra något, då ska du inte heller själv göra det.

två män tränar självförsvarKim Lund
Jukka Tommila och Jukka Heimonen gillar krav maga. ”Det är en enkel och rättlinjig gren som man har nytta av”.

I år firar krav maga-föreningen i Åbo 25-årsjubileum. Grenen lämpar sig för män och kvinnor i alla åldrar och det behövs ingen tidigare erfarenhet av kampsporter eller andra idrottsgrenar.

Träningarna anpassas efter deltagarnas kondition och fysik och man gör vad man kan och orkar med. Man simulerar riktiga våldssituationer och instrueras i hur man till exempel tar sig ur ett strypgrepp, hur man avvärjer en knivattack och hur man försvarar sig i en närkamp.

– Det finns ett talesätt som heter ”träna som om du skulle slåss och slåss som om du skulle du träna”. Det betyder att det inte finns någon perfekt teknik och att det inte har någon betydelse i hurudan vinkel foten är. Allt handlar om att du litar på att du fungerar och inte råkar i panik i en hotfull situation.

två män i närkampKim Lund
Alla medel är tillåtna.

Föreningen har omkring 40 medlemmar varav 15 tränar regelbundet. Antalet kvinnor är förvånansvärt litet, säger Jokinen.

– Kvinnorna är ofta fysiskt underlägsna männen och därför skulle det vara bra om flera skulle delta i våra kurser och lära sig grunderna i självförsvar. Krav maga är ett bra sätt att bygga upp ditt självförtroende så att du ska kunna känna dig trygg ute på gatorna.

Och incidenten i Hallis – hur slutade den?

– Det gick bra. Jag stod kvar, behöll lugnet och var redo ifall han skulle bli våldsam. Men ingenting hände och till slut gick han därifrån.

Krav maga delar träningslokal med Turku fighting center på Hagåkersgatan i Nummisbacken.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter