Förflytta dig till innehållet

I Kårlax skålas det i cider, äppeljuice och öl

Tove och Gunnar Bornemann har utvidgat sin verksamhet från ett litet mobilt musteri till cider-, lemonad- och öltillverkning i Kårlax i Pargas. Foto: Kim Lund


När Gunnar och Tove Bornemann år 2012 köpte ett litet mobilt musteri visste de knappast att de sex år senare skulle driva en mindre dryckesindustri på hemgården i Kårlax i Pargas.
Med det mobila musteriet åkte paret runt till äppelgårdar i Åboland och tillverkade saft på kundernas äpplen.
Men säsongen var kort och redan efter det första året insåg de att behövs flera produkter än enbart äppelsaften för att få lönsamhet i verksamheten.
De började göra mindre provsatser av äppellemonad och cider. Experimenten lyckades väl och år 2015 vågade Bornemanns investera i en 200 kvadratmeter stor hall med plats för både tillverkning och lagring av dryckerna.
Sedan dess har verksamheten vuxit och vid sidan av den ursprungliga äppeljuicen har Bornemanns musteri lanserat en ny produkt varje år.

Cidern lagras i gamla franska vintunnor av ek.
Minimitiden är fyra månader – den här sorten lagras i sju månader.


I entrén till hallen står fyra robusta franska ektunnor. Här mognar årets nyheter: en starkare äppelcider på 6,6 procent avsedd för restauranger och en lite svagare sort på 5,4 procent för direktförsäljning på gården. För att cidern ska få rätt smak och karaktär ska den mogna i sju månader.
– Allt som man gör ordentligt tar tid. Det går inte att fuska, säger Tove.
Tid har det också tagit att lära sig cidertillverkningens ädla konst. Men genom försök och misstag och en stark ambition att hela tiden lära sig något nytt kan paret nu vara nöjda med sin produkt.
– Det vi inte vet, tar vi reda på. Några fritidsproblem har vi inte och vår yngsta dotter säger att mamma och pappa bor i hallen.

. Tove och Gunnar Bornemann lägger etiketter på den alkoholfria äppeldrycken ”Äppelbubbel”.


Bornemanns köper äpplen av ett par större kontraktsgårdar som levererar tonvis med äpplen varje höst. Dessutom köper man äpplen från några mindre skärgårdsgårdar.
De obesprutade äpplena sorteras skilt och på sikt strävar musteriet till att vara helt ekologiskt.
Och trots att verksamheten har expanderat kraftigt sedan starten för sex år sedan är Tove och Gunnar måna om att inte låta verksamheten växa sig allt för stor.
– Vi vill hålla produktionen småskalig och göra arbetet som ett äkta hantverk.

Gunnar Bornemann inspekterar att alla maskiner är i skick. Här läggs dryckerna på flaska.


Förutom äppelsaften och cidern har Bornemanns lanserat två egna ölsorter. Ett ljusare sommaröl av wit-karaktär och ett mörkare och fylligare pale ale-öl.
– Det är Gunnars passion. Han förändras som människa och får en annan glans i ögonen när han håller på med ölen, säger Tove.
– Jag kan inte förklara varför det är så. Men det är bara så roligt när det börjar jäsa och dofta, säger Gunnar.
Öltillverkningen är ännu i barnaskorna och några planer på att brygga öl i större skala har Bornemanns inte.
– Vi säljer ölen direkt här på gården och har inga tankar på att börja konkurrera med de större mikrobryggerierna i regionen.

Lördagen den 9 juni håller Bornemanns musteri öppet hus i Kårlax.


Inte ens den finska byråkratin i kombination med höga skatter har dämpat Bornemanns entusiasm för sina drycker. Gunnar med rötter i Tyskland har full förståelse för det finska skattesystemet.
– Livskvaliteten i Finland är så otroligt bra att jag gärna betalar skatt. Och med endast fem miljoner invånare är det klart att skattetrycket är högre än för 80 miljoner tyskar.
För Tove har musteriet och företagandet blivit en självklarhet.
– Det är inte lätt att vara företagare i Finland och inte blir man rik. Men vi skulle inte heller vilja gå tillbaka till ett vanligt jobb.
Bornemanns produkter säljs till ett 20-tal caféer och restauranger i bland annat Åbo-, Helsingfors- och Vasaregionen samt i några mindre skärgårdsbutiker i Åboland.
Lördagen den 9 juni håller Bornemanns musteri öppet hus då man bland annat bjuder på smakprov på sina produkter.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter