Förflytta dig till innehållet

”I elden skapad” är delvis gjord för konstkapellet

”I elden skapad.” Cornelius Colliander ställer ut i konstkapellet på Hirvensalo i Åbo. Foto: Stina Engblom-Colliander

”I elden skapad” heter utställningen av keramikern Cornelius Colliander från Pargas som visas i S:t Henriks konstkapell på Hirvensalo i Åbo till och med den 1 oktober.

– Jag har aldrig ställt ut här tidigare. Jag var på en konsert här för några år sedan och konstkapellet är en otrolig lokal som man inte glömmer om man en gång har sett den. Här vill jag ställa ut, tänkte jag då.

Utställningen består av omkring trettio arbeten. Verken är delvis skapade med tanke på utställningslokalen.

– Det är stora arbeten och många av dem är i högt format som ger ett slags eko av det höga valvet i kapellet. De utställda verken finns längs väggarna i kapellet medan mittgången är öppen. Det ger ett djup när man kommer in och ser mot altaret.

Arbetena passar också färgmässigt i lokalen, säger han.

– Vedeldningen som jag använder ger effekter på kärlens ytor som man inte får på något annat sätt. Det jordnära passar ihop med kyrkan som är byggd av naturmaterial. Det uppstår en harmoni mellan dem.

Konceptet med ett konstkapell tilltalar honom.

– Historiskt fanns all konst i samband med religion och kyrkan. Nu är man tillbaka till den tanken på sätt och vis. Jag uppskattar också att det är ett ekumeniskt kapell, som öppnas åt olika håll och inte bara för en trosinriktning. Det är något jag uppskattar i dagens värld, där det minsann behövs tolerans mot olika trosinriktningar.

Medan han förberedde utställningen i konstkapellet fick han mycket positiv respons av de besökare som råkade vara på plats.

– Det var många utländska besökare, bland annat från Sydamerika. Kapellet är en arkitektonisk pärla som utländska besökare vallfärdar till, medan det är ganska okänt i Åbo. Jag har många bekanta som aldrig har besökt det. Det hör kanske till de vackraste interiörer som finns i Åbo.

Utställningen ”I elden skapad” är öppen i Sankt Henriks ekumeniska konstkapell på Seitskärsgatan 35 på vardagar klockan 11–15, på torsdagar klockan 11–18.30 samt på lördagar och söndagar klockan 12–15.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter