Förflytta dig till innehållet

”I Egentliga Finland är vi på efterkälken beträffande produktion av grön energi”

blå botten med vit text där det står ÅU debatt

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Grön omställning. Klimatförändringen är vår tids största utmaning. Klimatförändringen orsakas av vårt omättliga behov av energi.

Vårt samhälle och vår ekonomi bygger på tillväxt. Och tillväxt kräver mer energi.

För att motverka klimatförändringen söker man både tekniska och politiska lösningar för att vi skall få den energi vår tillväxt behöver, men utan användande av fossila bränslen. Grön energi.

Övergången till fossilfri energi kallar vi grön omställning.

Och omställningen är enorm. Det är inte bara att du eller jag kryssar för ”grön energi” i vårt elavtal utan det gäller all produktion och förädling, trafiken, värme, allt som kräver energi för att bli till, produkter och tjänster.

Den som kan erbjuda driftsäker grön energi till ett konkurrenskraftigt pris är kung. Det är där vi ser investeringar och utbyggnad.

Finlands näringsliv EK följer med planering och förverkligande av gröna investeringar. Totalsumman av de planerade investeringarna stiger hela tiden – nu är den drygt 226 miljarder euro.

Utmaningen är att det finns ett beslut och finansiering för under 5 procent av dessa planer, totalt för omkring 10 miljarder.

Tyvärr har utmaningen också en koppling till Egentliga Finland. Av de planerade investeringarna på 226 miljarder är endast 858 miljoner, 0,4 procent belägna i Egentliga Finland.

I Egentliga Finland är vi på efterkälken beträffande produktion av grön energi. Det betyder att vi också blir på efterkälken till exempel då beslut om infrastruktur för överföring och lagring av energi görs. Och då blir vi också på efterkälken beträffande de produktionsinvesteringar som bygger på grön energi.

Globalt riskerar Finland samma sak. Att bli utanför då andra gör upp sina planer.

Vi i Egentliga Finland behöver satsa alla klutar på att bygga upp produktionen av grön energi i landskapet. Endast så kan vi få investeringar som bygger på tillgången till grön energi och utveckling som skapas i kluster med företag, högskolor och staten.

Nationellt behöver vi på alla sätt stöda förverkligandet av planerade investeringar. Vi kan inte riskera att bli utanför.

Det är inte bara inom produktion av grön energi som vi kunde vara kung.

Finland blev kung inom skogsindustrin för att vi lärde oss producera de maskiner och de system som behövdes för förädling av råvaran. Nu har vi igen en ”ny” råvara i våra händer, grön energi. Vi har också alla förutsättningar till att, igen, bli världsledande på att möjliggöra andras utveckling, globalt.

Finland kunde vara det land som går i bräschen för den förändring som räddar världen.

Att vara större än vi är, som så många gånger förr.

Tomas Björkroth
Kretsordförande
Styrelsen för SFP i Egentliga Finland

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter