Förflytta dig till innehållet

”I den nya logon ser jag istället för vågor, gupp och farthinder på Skärgårdsvägen”

blå botten med vit text där det står ÅU debatt

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Pargas. All förändring väcker känslor, både med och mot det nya. I detta yttrandefrihetsland kommer dessa känslor upp till ytan via sociala medier ofta kanske för skarpt, vilket man bör undvika och fokusera på saken.

Ett bra exempel är bytet av Pargas nya logo, som i slutändan inte borde ha någon större betydelse i någons liv, men det verkar väcka diskussion. Tjänstemäns och politikers arbete är inte lätt när man ständigt får kritik. Deras arbete är dock mycket värdefullt och Pargas goda medvind kan ses på många områden just nu. Jag önskar dem uthållighet och motivation att fortsätta på samma sätt som de nu har utvecklats.

Nu har dock bytet av Pargas logotyp väckt diskussion, känslor för och emot (mest emot) och frågan kommer att behöva diskuteras länge, kanske över generationer? Den gamla logotypen (som lanserades 2009) är ett segel som är lätt att känna igen (enligt mig) för skärgården, havet, öppenheten och medvind. Den nya logotypen föreställer vågor, havet, öar, solens uppgång och nedgång, men den är inte lätt att känna igen förrän orsakerna har hörts.

Du kan gilla logotypens visuella utseende eller inte, liksom behovet av att ändra den. Nu har båda frågorna dykt upp i Pargas och diskussionen fortsätter. Slutresultatet är vad det är, livet går vidare som förut, diskussionen avtar och Pargas blomstrar som ”Skärgårdens huvudstad” ännu mer attraktiv.

Personligen ser jag den gamla logon som vacker och lätt att förstå, och jag känner inte att det behövs någon förändring just när den ”gamla” precis har slagit igenom och finns i allas medvetande. I den nya logon ser jag istället för vågor, gupp och farthinder på Skärgårdsvägen.

Trots allt önskar jag speciellt Linda Baarmann , Gilla Granberg och alla andra god fortsättning, jobba som tidigare.

Jag uppskattar deras attityd och arbete väldigt mycket.

Jari von Zweygbergk

Dela artikeln

2 kommentarer: “”I den nya logon ser jag istället för vågor, gupp och farthinder på Skärgårdsvägen”

 1. Harald Bergholm skrev

  Pehr-Olof Rönnholm, Eller på två minuter fixat i t.ex Illustrator efter dålig/fantasilös beskrivning samt sketch ritat i MS paint eller något i stil med Marimekko aalto-mönstet och reklambyrån tackar för simpelt arbete.
  Nog borde någon inom Pargas stad kunna ens grunderna i Adobes program och fixat detta internt. Även en lågstadieelev som aldrig använt Illustrator klarar av detta med att se på en videoguide för hur programmet används 🙂
  Bara att rita en circel, dela den och kopiera
  Pargas borde ändra logon och kräva en ny utan extra kostnad, inte direkt billigt att låta reklam-och designföretag göra något.

 2. Pehr-Olof Rönnholm skrev

  Logotypen ser verkligen ut som ett plagiat. Min första tanken var att den var en kopia nedladdad från en bildbank på webben.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter