Förflytta dig till innehållet

”I den här åldern orkar man inte med något bullshit” – Åbobon Freja, 47, har dejtat tiotals män via Tinder

Arkiv/Kim Lund
En Tinder-app
47-åriga Åbobon Freja är en aktiv Tinderanvändare. Hon uppskattar att hon dejtat 50-60 män på de två år som hon har använt appen. "Har man allt för stora förhoppningar på att hitta den rätta blir man lätt besviken".

47-åriga Freja blev bekant med dejtingapparna för ett par år sedan efter att hon skilt sig från sin man. Hon testade flera, men blev kvar på Tinder eftersom hon märkte att det är där de allra flesta finns.

Hon hade inga större förväntningar på att hitta drömprinsen, men hon var nyfiken och ville kolla hur dejtingdjungeln ser ut år 2023. Freja märkte snart att det är en klar fördel att vara kvinna om man söker sällskap.

– Det är bara att svajpa höger så får man en match, på de tre första timmarna hade jag fått över hundra lajks. Tinder är definitivt kvinnornas marknad, men jag skulle säga att den inte är speciellt lukrativ.

Med det menar hon att urvalet av intressanta män i 40–50-årsåldern som är genuint intresserade av henne som människa är väldigt begränsat.

Därför är hon ganska kräsen då hon svajpar igenom hundratals profiler av män som poserar med motorcyklar, fiskar, båtar, bilar och andra föremål som de tror att imponerar på kvinnor, men så funkar det inte, säger Freja.

Att så många av männen ser ovårdade och ofräscha ut på sina profilbilder är inte heller särskilt attraktivt.

– Är man verkligen seriöst ute för att hitta en partner så kan man väl tänka på hurudant intryck man vill ge och lägga ner lite tid på att se snygg och proper ut. Därför svajpar jag höger på endast cirka två procent av männen och pratar med var tionde, av dem vill hälften enbart ha sex. Jag har också stött på många fejkprofiler.

Även om man vid den första kontakten kommer bra överens och har samma intressen kan det gå helt fel.

De flesta av kontakterna leder ingen vart, men visst har Freja varit på flera dejter, en del riktigt trevliga, andra mindre lyckade.

En lördagsförmiddag då hon lagat sig fin för att gå på dejt tänkte hon att varför inte slå två, eller rättare sagt fyra flugor i en smäll när hon en gång var i farten. Samma dag träffade hon således fyra män.

Resultatet beskriver hon som en katastrof eftersom hon till slut inte kom ihåg vem som var vem, och till vem hon sagt vad.

LÄS OCKSÅ

Freja uppskattar att hon haft 50–60 personliga möten under sina två år på Tinder.

– Av alla män som jag har träffat skulle jag säga att endast några har varit så att säga ”normala”. Vissa saknade helt grundläggande kunskaper i socialt beteende, svarade knappt på mina frågor och var tysta hela tiden. En annan såg inte alls ut som på profilbilden och när jag frågade vad det är för idé att lägga ut en fejkprofil, svarade han att han annars aldrig skulle få en match.

– Så även om man vid den första kontakten kommer bra överens och har samma intressen kan det gå helt fel.

Men Freja har också haft angenäma upplevelser tack vare Tinder. Hon har blivit bjuden på en vandringsresa till Österrike, båtsemester längs Höga kusten och en resa till Rom.

– Vissa män anstränger sig faktiskt och det är dem jag vill hitta.

Efteråt tänker hon att det kanske var dumdristigt att åka på resor med relativt okända män, men hon har aldrig råkat ut för några obehagliga eller hotfulla situationer på sina träffar.

Ingen av dejterna har ändå lett till några längre förhållanden.

– I den här åldern bär alla på sitt bagage och det krävs tid att lära känna varandra. Det talas om att hitta den rätta kemin, men det behövs mera än att se varandra djupt i ögonen för att man ska börja sväva på de rosa molnen.

Tinder kan vara ett trevligt tidsfördriv så länge man inte tar det på allt för stort allvar.

Trots att Frejas erfarenheter av Tinder inte är odelat positiva, ser hon också fördelar med appen. Som medelålders kvinna, och varför inte man, är möjligheterna att träffa någon ute i nattlivet eller på baren som man gjorde som ung, mycket begränsade.

De flesta krogar har ett betydligt yngre klientel och därför är dejtingapparna ett bra alternativt för människor i mogen ålder. Men man måste förstå spelets regler, säger Freja.

– Har man allt för stora förhoppningar på att hitta den rätta blir man lätt besviken. Tinder kan vara ett trevligt tidsfördriv så länge man inte tar det på allt för stort allvar. Man ska vara ärlig och uppriktigt och berätta vad man är ute efter. I den här åldern orkar man inte med något bullshit.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter