Förflytta dig till innehållet

"I den andra demonstrationen deltog mestadels vanliga Åbobor som uttryckte sin ilska över att man utnyttjar en tragisk händelse i Åbo för att sprida sitt eget förvirrande budskap"

Både Turun Sanomat och ÅU hade valt att rapportera ”neutralt” om Kukkavirta 188-marschen i söndags och den antifascistiska motdemonstrationen.
Vid en första betraktelse verkar det sig ok; man berättar vad som försiggick och om vilka grunder grupperna hade för sitt agerande och låter folk själva dra slutsatser av detta. Ja, men nej.
Den sortens rapportering är egentligen informationsfattigt och bara förstärker bilden av att det handlar om två motpoler, alltså om en högerextrem och en vänsterextrem aktivitet som ”förståndiga människor” bör hålla sig ifrån.
Men i verkligheten fanns det extremister bara i Kukkavirta-gruppen vilket också bevittnades med några HH-hälsningar som riktades mot det antifascistiska demonstrationståget.
Man kan också anta att det i den gruppen fanns organiserat folk som hade rest till Åbo bara för ändamålet.
I den andra demonstrationen deltog mestadels vanliga Åbobor som uttryckte sin ilska över att man utnyttjar en tragisk händelse i Åbo för att sprida sitt eget förvirrande budskap.
Om man nu jämför de två tidningars rapporter så var ÅU:s klart sämre.
Mestadels handlade det om Kukkavirta-marschen både i ord och bild.
I en av bilderna syntes blommor i ån och berättades att samtliga deltagare av marschen sänkte blommor i Aura å.
Oj vad tjusigt! Vad snälla de här lilla högerextremisterna plötsligt har blivit. Det var ju bra att det fanns tillräckligt med poliser på plats för att skydda dem från antifascister.
Allvarligt talat. Att förhålla sig neutralt i en sådan här fråga innebär att man accepterar högerextrem aktivitet och deltar i en normalisering av deras tillvägagångssätt och vokabulär.
Man måste kunna säga ifrån och man måste kunna visa skillnad mellan en grupp som tror på våld och utomparlamentariska medel och en grupp vanliga (kanske) vänstersinnade människor. Skärpning ÅU!
Kaj Lahtinen
Åbo

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter