Förflytta dig till innehållet

I dag städas Aura å igen av dykare – här är tiderna för den som vill följa med från stranden eller bidra till talkot

Jouko Moisala
dykare i grumligt å vatten lyfter upp en cykel
Traditionellt program. I dag firas Åbodagen och då städar frivilliga dykare åbottnen från allt möjligt skrot, som har slängts i ån.

Frivilliga dykare i Åboregionen städar på traditionellt vis Aura ås botten från skrot och skräp på Åbodagen, det vill säga på söndag den 17 september klockan 12–14.

Samtidigt ordnas talko för renare stränder, Snygg Beach, vid åstranden och vem som helst kan delta.

Vid Café Art

Dykarna plumsar i ån vid Café Art vid Biblioteksbron på söndag. Städjippot har ordnats i mer än 30 år och dykarna har genom årtiondena lyft upp all möjlig bråte från Aura å.

– En plånbok, en pokal, en moped, en kvarnsten och cyklar, ja, till och med en tandemcykel, minns Jouko Moisala , veterandykaren, som ordnar dykjippot.

åstrand med fint stadshus i bakgrunden och dykare som plockar skrot ur vattnetJouko Moisala
Åskådare. I år plockar dykarna skrot ur ån vid Café Art. Arrangörerna påminner om att jippot kan följas från båda sidor ån. Fotot är från ett tidigare motsvarande jippo.

23 elsparkcyklar

Han säger att dykarna hittade 23 elsparkcyklar på åbottnen vid Aurabron, när de var nya i stan.

– Det är viktigt att få upp dem ur ån, för litiumbatterier hör absolut inte hemma på bottnen av ån, säger han.

Den som vill delta genom att bära det upphittade skrotet från ån till en avfallscontainer kan kontakta Jouko Moisala på 040 550 1064.

Skräpet försvinner ingenstans

Syftet med dykjippot är att påminna stadsborna om att skräpet inte försvinner även om det sjunker ner i det grumliga vattnet när man slänger det i ån.

Julia Jännäri , programchef från Håll Skärgården Ren, påpekar att en cigarettfimp inte bryts ner.

– Fimpen förvandlas till små mikroplastpartiklar som blir kvar i vattnet i 5–15 år. En plastpåse blir kvar i havet i 100 år, plastflaskor och -burkar i upp till 1 000 år. För att inte tala om cyklar, skotrar och annat metallskrot, säger hon.

Plocka skräp från åstranden

I samband med dykjippot ordnas också ett talko för att plocka skräp från åstranden.

Håll Skärgården Ren delar ut skräpplockare och soppåsar till intresserade stadsbor för att plocka skräp.

Jippot är en del av det globala evenemanget World Cleanup Day.

– Man kan till exempel städa stranden med hela familjen samtidigt som man följer dykevenemanget. Det är ett utmärkt sätt att göra något bra tillsammans för Åbo stad. Ta med egna handskar, säger Jännäri.

Också vid Hallisforsen

Det ordnas också städtalkon vid Hallisforsen.

Klockan 12–15 på söndag delar Stiftelsen för Aura å ut skräpplockare och soppåsar till frivilliga vid Myllärintalo vid Hallisforsen på adressen Valkkvarnsgränden 2. Deltagarna får kaffe och bulle.

Skrotet som plockas upp från ån och skräpet från åstranden tas till Sydvästra Finlands Avfallsservices (LSJH) avfallscentral i Toppå för återvinning.

Pop up på Domkyrkotorget

På Domkyrkotorget finns en tillfällig återvinningsstation på söndag klockan 10–14 för Åboborna.

Stadsborna kan ta med sig så mycket av hemmets farliga avfall, små trasiga elapparater, avlagda textilier, lysrör, led- och lågenergilampor samt batterier och småackumulatorer som de kan bära i händerna till den tillfälliga sorteringsstationen.

Klockan 10–17 på söndag vid Gamla Stortorget ger miljörådgivarna råd om sortering och hur man minskar mängden avfall.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter