Förflytta dig till innehållet

I dag släpps biljetterna till Glöggrundan – de ivrigaste slog läger utanför domkyrkan redan före midnatt

Monica Forssell
Glda ungdomar som slagit läger för att köa utomhus för biljetter.
Från vänster Sarah Holmström (svart mössa och jacka), Tilde Koroleff, Julia Karlsson, Stella Neva och Lotta Mattsson uppskattar gemenskapen bland finlandssvenska studerande från olika högskolor i Finland.

I fiskehalare, tre lager byxor och tre lager tröjor slår Lotta Mattsson, Stella Neva, Julia Karlsson, Tilde Koroleff, Sarah Holmström läger utanför domkyrkan i Åbo. Det ösregnar, det är ungefär fem grader varmt och klockan är 2.15 på onsdagsnatten.

Ett par timmar tidigare har de klämt in sig i en bil och kört från Helsingfors, där de studerar småbarnspedagogik, till Åbo. Orsaken stavas förstås biljettsläpp till Glöggrundan.

— Det här är en av de största grejerna under året och höjdpunkten i finlandssvenska studiekretsar. Och det är jättefin stämning på Glöggrundan, intygar tjejerna.

Unghdomar som köar utanför domkyrkan. Monica Forssell
Är man klädd rätt kan man lugnt ta en tupplur i kön, om det känns så.

När klockan är 4.30 är det dags för varm kakao i termos och små örfilar. Kön är redan tiotals meter lång och när domkyrkans klocka slår 12 på onsdagen kommer den att ha vuxit med hundratals meter längs med åstranden.

Presenningar, tält, regnrockar, stövlar och paraplyer håller ungdomarna torra. En vakt promenerar raskt förbi men vill inte kommentera hur natten, ur ett väktarperspektiv, förflutit.  Men hon ser nöjd ut med hörlurar i öronen och fortsätter sin promenad.

Ungdomar i ett tältMonica Forssell
Från vänster: Edvin Ehrnrooth, Otto Honkanen, Jesper Öhman, Erik Malmström och Oliver Förström.

I ett rött tält längst fram i kön håller Oliver Förström, Erik Malmström, Jesper Öhman, Otto Honkanen och Edvin Ehrnrooth ställningarna med musik och drickbart. De har varit på plats sedan strax före midnatt.  

— Ja, nu börjar man ju nog bli lite trött men natten har nog hittills gått bra, det har varit kul! Intygar Förström, som studerar datavetenskap, och har kommit från Åland för att få en biljett.

I fjol köpte han biljett via en applikation och kom bara över en dyr vip-biljett. Vis av skadan köar han nu 12 timmar istället i novemberrusket utanför domkyrkan för att få en förmånligare biljett.

— Det är en stor happening det här med mycket folk och det var jätteroligt i fjol, säger Förström.

De långa köerna till krogarna där Glöggrundans artister uppträdde fick mycket kritik i fjol då alla som köpt biljett inte kom in på krogarna. I år hoppas ungdomarna att arrangemangen är bättre och att ingen blir utanför.

Nicola Aspelin, Emelie Suni, Jonas Fellman och Minna Pousi ställde sig i kön ungefär 1.30. De är klädda i fyra lager vinterkläder, plastpåsar och yllesockor.  

På frågan varför Glöggrundan är så viktig svarar Aspelin: Glöggud. Det innebär att hon ska få Glöggrundans sista halarmärke.

Människor utanför domkyrkan i Åbo. Monica Forssell
Fin gemenskap redan i biljettkön.

Annars är det gemenskapen, stämningen och att Glöggrundan är ett finlandssvenskt evenemang som gör Glöggrundan till årets bästa fest.

— Det är roligt, studerandefeelis och ett finlandssvenskt evenemang. Du vet att du har finlandssvenska kompisar runt dig, förklarar Suni.

I år säljs cirka 5000 biljetter till evenemanget som går ut på att man går från bar till bar och samlar stämplar som senare byts ut till halarmärken. Efter glöggrundan är det dags för efterfest då olika artister uppträder på i Åbo.

Årets artister på Glöggrundan, som ordnas 1 december, är Myra Granberg, LOAM, De Vet Du, A36 och Peg Parnevik från Sverige.

Glöggrundan ordnas av Merkantila klubben, föreningen för ekonomistuderande vid Åbo Akademi.

40 barer med om att ordna Glöggrundan

I år ordnas efterfesterna på nattklubbarna Skärgårdsbaren, Apollo, Forte, Heidi’s Bier Bar, Pryzm och Utopia.

Traditionsenligt kommer olika artister att uppträda på alla klubbar förutom Skärgårdsbaren, dit man därför kan köpa aningen billigare biljetter i år.

– Vi har försökt locka artister som representerar olika genren och är aktuella. Och så testar vi i år med ett ställe utan artist, säger Iida Kuuva , huvudansvarig för årets evenemang.

Utöver årets artister Myra Granberg, LOAM, De Vet Du, A36 och Peg Parnevik från Sverige, kommer en överraskningsartist att uppträda på Domkyrkotorget i samband med att Glöggrundedeltagarna kommer dit för att byta ut sina kartor med stämplar till halarmärken.

Kring 40 barer runtom i Åbo kommer i år att vara med i själva barrundan, varav alla inte ännu är fastslagna.

Inga coronabegränsningar i år

Som vanligt är det Merkantila Klubben, det vill säga föreningen för ekonomistuderande vid Åbo Akademi, som ordnar Glöggrundan.

Ett team på 16 personer ingår i det så kallade Glöggcrew-gänget som står bakom arrangemangen.

Iida Kuuva berättar att intresset för årets Glöggrunda har varit stort och hon hoppas att biljetterna säljer slut.

– Det ska bli roligt att igen kunna ordna Glöggrundan normalt utan coronabegränsningar.

Ännu i fjol krävdes coronapass för att kunna delta evenemanget.

Monica Forssell, Klara Fält

9.11.2022: Artikeln har uppdaterats med mera information om evenemanget.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter