Förflytta dig till innehållet

I dag serveras närmat i Kimitoöns skolor och daghem

Slår ett slag för närmat. Kommunens kostchef Birgitta Parikka och köksförman Pamela Lemström i Kimitonejdens skola här med lokalt upphandlade grönsaker. Foto: J-O Edberg.

I dag serveras närproducerad mat i Kimitoöns skolor och daghem.

På menyn står lokalt odlad potatis och fisk, lokala grönsaker och bröd från ett lokalt bageri.

Det är andra året i rad som kommunen ordnar en dag med närmat i skolor och daghem.

I fjol ordnades två närmatsdagar.

–Satsningen har fått ett positivt mottagande, säger kommunens kost- och städchef Birgitta Parikka.

Hon vill slå ett slag för närmaten.

–Det är viktigt att vi kan lyfta fram den lokala maten, inte minst i uppfostrande syfte. Det är bra att barnen får upp ögonen för närproducerad mat, säger Parikka.

Ett problem är att utbud och efterfrågan inte möter varandra.

De lokala producenterna förmår inte leverera produkterna i de mängder och i den form som tillredningsköken vill ha dem.

Potatisen ska vara tvättad och skalad, grönsakerna hackade i tärningar och köttet färdigt levererat i bitar.

Få lokala producenter har sådana möjligheter eller resurser.

Det är också knepigt med logistiken. Det krävs resurser att leverera produkterna till kommunens kök.

Kimitoöns kommun har nio tillredningskök, tre i Kimito, fyra i Dragsfjärd och två i Västanfjärd.

–Jag förstår bra de producenter som inte har möjligheter att leverera de produkter som köken vill ha, säger Parikka.

Kockarna Kaisa Leppänen och Merja Vesterlund i Kimitonejdens skola skär upp lokalt bröd. Foto: J-O Edberg

Folk har åsikter om närmaten och kommunens satsning.

–Många undrar varför vi inte serverar närmat hela tiden. En del tror att man i dagens storkök skalar potatis och hackar lök och grönsaker. Men den tiden är förbi. Ett sådant arbete kräver extra resurser, och det blir dyrt. Vi måste använda våra råvaror på ett förnuftigt sätt utgående från de pengar som finns, säger Parikka.

I fjol kallades extra kökspersonal in för att hantera köttet som levererades från lokala köttproducenter.

Men i år har man valt att inte köpa in lokalt producerat kött till närmatsdagen.

–Hanteringen av köttet är för resurskrävande, det lönar sig inte i längden, säger Parikka.

Kimitonejdens skola.

Kommunens upphandling av råvaror till kosthållen sker för tillfället via Keskos företag Kespro.

Avtalet med Kespro gäller fram till 2020.

–I avtalet står det att vi kan använda närproducerade råvaror. Det gör vi också när det bara är möjligt. Då handlar det främst om säsongprodukter som tomater, gurka och äpplen, säger Parikka.

Hon hoppas att kommunen i fortsättningen ska kunna upphandla fler produkter som är lokalt producerade och kastar fram ett förslag till producenterna.

–Producenterna kunde bilda kollektiv där man samarbetar kring logistiken och kring hanteringen och av produkterna. De kunde hjälpa upp situationen, säger Parikka.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter