Förflytta dig till innehållet

”I dag ringa klockorna i vårt land in julen”


Städa, baka och köpa kan få en stor roll inför julfirandet. Är det i dag dags att ställa in kropp och själ på ett lugnt julläge eller fortsätter presterande med julmiddag, släktingar och inbokat julhelgsprogram?
Det förekommer lika många varianter av julfirandet som det finns människor och familjer. Det viktiga borde vara att var och en får göra som den vill. Att få göra som man vill är ändå inte självklart. Julen kan innebära olika skyldigheter eller bekymmer. Man måste jobba under julen, man har ekonomiska svårigheter eller så är livssituationen av någon orsak inte den man hade önskat.
Det finns all anledning att komma ihåg att julen inte är en prestation, julen är en sinnesstämning. Att fira en äkta jul låter som en viktig målsättning i dagens prestationsinriktade värld. Vad definierar en äkta jul? Fin julmiddag, en präktig julgran, många julklappar eller julgubbens besök? Tyvärr garanterar en jul med perfekta yttre ramar inte en lyckad eller lycklig jul.
De yttre ramarna och de årligen återkommande programpunkterna för att skapa julstämning ska trots allt inte helt förringas. Julkyrka, julpynt, julmusik, julbelysning, julgröt, choklad, glögg, pepparkakor eller en julgran kan ha en avgörande betydelse för att någon ska hitta just den rätta sinnesstämningen. För någon räcker det att tända en lykta, för någon annan kan det krävas att hela huset och halva gårdsplanen har försetts med julbelysning i olika färger.
Inför julen, precis som inför vilka andra situationer som helst, är det lätt hänt att man bygger upp allt för stora förväntningar. Allt för stora förväntningar kan förstöra de flesta situationerna, också julen. När det gäller förväntningarna inför julen är det viktigt att komma ihåg att måttlighet, även i detta fall, är en dygd.
Det faktum att julen är ett sinnestillstånd, inte ett evenemang eller en tävling om vem som firar julen på bästa sätt, kan vara en viktig insikt för var och en. Annars är risken stor att julen blir en form av prestation, som i stället för glädje och lugn skapar jäkt och oro för att grannens julbelysning är finare än den egna. Om hjulen rullar på under 360 dagar av året, kan man i stället för att ytterligare öka varven till julen, med gott samvete ta det lugnt, luta bakåt och äta en julbulle under julhelgen. Det är inte så viktigt vad man äter mellan jul och nyår, har någon klok sagt. Det man äter mellan nyår och jul har en klart större betydelse.
Att ta tillvara de möjligheter som julen erbjuder, kräver att man tillåter sig själv att vara mottaglig för de budskap och impulser julen erbjuder. Det här är möjligt för alla, oberoende av om man tror på den kristna förkunnelsen eller följer en annan övertygelse.
Julen lyser upp den mörka årstiden, det budskapet är svårt att bestrida, oberoende av vad man tror eller var man bor. Det att julen upplevs olika och att julfirandet har lika många tolkningar och gestaltningar som det finns julfirare, hindrar inte att man stannar upp en stund och betraktar sig själv och omgivningen i ett lugnare tempo.
På julafton 1925 redogjorde ÅU för hur tidningen under tidigare år hade noterat julen. Sammanfattningen blev: ”I forna dagar var stilen allvarlig, medan i vårt sekel kåserar man”. Samma konstaterande kan man göra nästan ett sekel senare, trots att julen och jultraditionerna lever vidare och förändras.
I samma tidning från år 1925 citerades en text från ÅU år 1902. Texten är lika aktuell ännu år 2019. År 1902 skrev man så här:
”I dag ringa klockorna i vårt land in julen. Månne de även kunna ringa in i våra sinnen glädjen, friden och hoppet?”
Åbo Underrättelser, som strax inleder den 197:e årgången, önskar alla över stad och land en stämningsfylld julhelg!

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter