Förflytta dig till innehållet

I dag öppnar den nya R-kiosken i Ekenäs – den första som kedjan låtit bygga själv

Kristoffer Nöjd
Den nya R-kiosken i Ekenäs är ett timmerhus med inspiration av hur kiosker såg ut förr.
Den nya R-kiosken i Ekenäs är ett timmerhus med inspiration av hur kiosker såg ut förr.

I Ekenäs kan man nu besöka en helt ny typ av R-kiosk, då en timrad byggnad med skärmtak nu har uppförts på platsen för den gamla kiosken. Det är ett bygge som tar ansvar för miljön genom sina låga utsläpp. Köpmannen och personalen är välbekanta, men nya saker är att vänta i sortimentet.

Redan på onsdagen var det folk och ryckte i dörrarna.

R-köpman Sanna Kumpumäki är påtagligt nöjd med den nya kiosken, som har ljus, rymd och framför allt lösningar som fungerar för både kunderna och personalen. R-kiosken i Ekenäs har varit tillfälligt inrymd i stationshuset sedan mars, då den gamla kioskbyggnaden revs för att ge plats åt den nya. Dörrarna står öppna från den 10 november, men det blir officiell invigning av kiosken den 18 november.

– Vi har fått fin respons på den nya byggnaden från kunderna, då vi tillsammans har följt arbetets gång. Kunderna har väntat på att kiosken ska bli färdig med samma entusiasm som vi själva, konstaterar Kumpumäki glatt.

Sanna KumpumäkiPressbild
Sanna Kumpumäki är glad köpman i den nya kiosken.

Det finns fog för intresset, då Ekenäs får den första kiosk som R-kioski har låtit bygga själv. I närheten av stationen har en mörkgrå timmerbyggnad kommit upp med en stor terrass under tak. Skärmtaket hedrar traditionen inom kioskarkitekturen. Byggnaden har uppförts med miljöansvar. Solpaneler och värmeåtervinning från kylapparaterna ger energieffektivitet. Kioskbyggnaden är cirka 110 kvadratmeter och terrassen 50 kvadratmeter stor.

– Den här byggnaden är helt otrolig. Kiosken är stilig, fungerande, modern och ekologisk. Själv tycker jag särskilt om ljuset och rymden och utsikten genom kioskens stora fönster. Framtill har vi en terrass med mer än 30 platser och kundplatser inomhus också. Nu kommer vi upp på en helt ny nivå och går in i en ny era, säger Kumpumäki.

Med tanke på miljön

Som material för byggnaden valde man stock då det är ett inhemskt, mångsidigt användbart och ansvarsfullt val. Träd utnyttjar koldioxid när de växer och stockarna binder det även när byggnaden är uppförd. Träytan har lämnats synlig på kioskens innerväggar. Isoleringen är helt förnybar träfiber.

– Vi utgick från att byggnaden ska ha så låga utsläpp och vara så självförsörjande på energi som möjligt. Uppvärmningen av golvet och bruksvattnet samt ventilationsutrustningen och dörrfläkten går på värme som tagits tillvara från kylapparaterna. Taket har fått en solkraftsstation med 39 solpaneler, som producerar omkring 15 000 kWh el per år, säger Jari Tapanainen , byggmästare för R-kiosken.

Den nya kiosken är hinderfri. Två ramper leder upp till huvudingången och terrassen, och vid behov värms de upp för att förhindra halka. Dörröppningarna är breda och saknar trösklar.

– Jag tycker att vi lyckades väl med att uppföra en modern byggnad mitt i ett gammalt byggnadsbestånd, säger Tapanainen.

Väletablerad

R-kiosken i Ekenäs har en väletablerad kundkrets. De som bor i området besöker alla kiosken, från spädbarn till seniorer, då flera generationer från samma familj kan vara kunder. På morgnarna kommer folk på väg till jobbet in för att hämta sitt frukostkaffe och på eftermiddagarna kommer skolelever in för att köpa mellanmål. Kumpumäki ser också fram emot sommarsäsongen och att hon ska få visa det nya sortimentet och terrassen för turister och båtfolk, som kan avnjuta sitt kaffe med bakverk eller glass utomhus.

R-kiosken i Ekenäs säljer mycket kaffe och mellanmål och andra snabba måltider. Det säger en del om efterfrågan att kiosken var den bästa kaffeförsäljaren i området i fjol och slog till exempel kioskerna i Åbo. I försäljningen över hela Finland ligger Ekenäs på tredje plats. Kumpumäki tror att andelen kaffe och snabba måltider kommer att öka i och med den nya kiosken. Till exempel bröd som de själva bakar och hotdogs och pizzor får större roll i utbudet.

– En annan helt ny sak är att vi har en dryckesautomat. Nu kan kunderna köpa sin favoritläsk direkt ur kran, berättar Kumpumäki.

Erfaren köpman

Kumpumäki är bekant som R-köpman för Ekenäsborna. Hon har drivit stationskiosken i två år redan. Tidigare var hon köpman i Hangö och fram till i somras också i Karis utöver Ekenäs. Hon inledde sin bana med kiosker för 17 år sedan som anställd i Åbo, men har också hunnit jobba med stödfunktioner på HR-avdelningen vid huvudkontoret och som utbildare i tre år.

– Jag har bott i Ekenäs i 11 år och trivs bra här. Det är fint att få jobba med kundbetjäning i en trevlig stad, sammanfattar Kumpumäki.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter