Förflytta dig till innehållet

I dag når hon tusen dagar på löpande fot – Lotta Dammert i Pargas har hållit sin runstreak i gång i ur och skur

@lottas_runstreak
ett kollage av nio bilder med koppling till löpande
Tusen dagar i följd, oberoende av väder, har Lotta Dammert begett sig ut på en löprunda.

Pargasbon Lotta Dammert har sprungit varje dag sedan den 3 augusti 2020. Till en början handlade det om ”en galen idé” som tänkte hålla på med fram till sin 40-årsdag den 22 december samma år, men av bara farten fortsatte hon.

Just där och då tänkte hon inte desto mer på att det skulle bli varje dag i två år och nio månader. Eller till och med längre än så.

– Då jag började handlade det helt enkelt om en kul grej, jag hade inte desto mer reflekterat över runstreak som fenomen och hade inte tänkt på vad det innebär. Det var först någon månad senare som jag helt av en slump stötte på fenomenet som är betydligt större i Sverige än här hos oss, säger hon.

Rörelseglädje är a och o

Hon är samtidigt väldigt mån om att föra fram att hon inte precis springer ett halvmaraton varje dag. Det handlar om någonting helt annat än att maxa sin prestation.

– En runstreak handlar inte om att överträna eller träningshetsa, utan det handlar om rörelseglädje. Det är väldigt sällan som jag tar ut mig helt och hållet. En vanlig länk för mig brukar ligga kring drygt fyra kilometer, ibland på veckosluten kan det bli litet längre, upp till 12 kilometer, berättar hon.

en kvinna som springer i skogenMikael Heinrichs
Helst av allt springer Lotta Dammert i närterrängen.

Men varje dag – också då det är svinkallt, regnet står som spön i backen, då fötterna skaver eller då det bara annars känns litet motigt – ska det löpas. Minst en engelsk mil (1 609,334 meter) per dygn för att hålla sviten i gång, gärna i löparkläder och helst ska man springa i minst 20 minuter.

– Jag är själv en morgonmänniska, vilket betyder att jag oftast springer om morgnarna. Om jag av någon orsak inte hunnit med min länk på morgonen kan jag nog bli litet stressad mot kvällen.

Gott för kropp och knopp

Dammert har alltid varit aktiv och sprungit mycket. Hon har en tidigare bakgrund inom både fotboll och handboll, men säger att hon kom in i en svacka efter att barnen föddes.

– Om man är sugen på att börja en runstreak ska man ändå se till att ha en god grundkondition. Annars är man nog sjuk efter en vecka eller två, det är helt klart. Då jag tidigare sprungit har vintern ofta varit en knepig årstid.

Vanligtvis har hon senast kring november konstaterat att det blir för jobbigt och tagit paus. Men nu har hon redan sprungit igenom två vintrar, varje dag.

– Faktum är att det gör väldigt gott. Jag har inte haft feber en gång på tusen dagar och ingen sjukfrånvaro. Jag mår bättre fysiskt och psykiskt nu trots att det under den här tiden varit tufft både på jobbet och privat, men springandet har hjälpt massor och haft en terapeutisk effekt, man nollar all ångest och annat då man springer av sig.

Våga vägra pulsklockan

Milstolparna; 100 dagar, ett år, 500 dagar, två år och så vidare sporrar naturligtvis. Man vill inte bryta en lång svit.

– Dessutom märker jag hur kroppen längtar efter rörelsen och jag har aldrig någonsin ångrat en länk. Tidigare kunde jag ofta vara besviken efter en springtur som inte kändes så bra, men nu är jag nöjd oberoende. Jag springer till exempel aldrig med en pulsklocka eller tar tid, utan jag springer helt enkelt för mig själv och för att det känns bra.

Jag antar att det ändå funnits löprundor som varit extra speciella av en eller annan orsak längs vägen?

– Det är främst de gånger man varit på resa, jag älskar att upptäcka städer genom att springa. En minnesvärd dag var förstås då jag var fast på ett flygfält efter en resa och gav mig ut på min länk ungefär klockan 23.20. Det höll på att bli litet extremt.

en kvinna står vid ett trädMikael Heinrichs
Jag mår bättre fysiskt och psykiskt nu trots att det under den här tiden varit tufft både på jobbet och privat, säger hon.

Hon medger att det också funnits dagar då hon allvarligt funderat på om det hon håller på med är vettigt. Hon poängterar att hälsan alltid går först och att man alltid är medveten om att sviten kan ta slut vilken dag som helst.

Hur ska du fira tusen dagar?

– Ett glas skumpa ska jag nog unna mig i alla fall!

72-årig amerikan toppar listan

Alla som sprungit i minst ett år kan – om de så vill – få sitt namn med på den officiella topplistan som upprätthålls av Streak Runners International på runeveryday.com. Det finns listor för olika länder och regioner, där Finland till exempel inte har en egen topplista.

– Just nu är jag sjua i Finland om man kollar på listan för övriga länder. Jag har en kille från Borgå strax efter mig, men där tröstar jag mig med att så länge jag håller på kommer han åtminstone inte förbi mig, skrattar hon.

Om man kollar på alla tiders toppar hittar man den 72-årige amerikanen Jon Sutherland som startade sin runstreak den 26 maj 1969 – som fortfarande är aktiv. Han har med andra ord sprungit varje dag i snart 54(!) år.

Man kan följa Dammerts runstreak på Instagramkontot @lottas_runstreak. Hon tänker nämligen inte sluta efter tusen dagar.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter