Förflytta dig till innehållet

I dag firas Kvinnodagen – är det dagen då man köper blommor och säger grattis?

Monica Forssell
Tre unga kvinnor.
Kvinnodagen firas varje år den 8 mars. Men varför firas den och är den egentligen något att fira?

Nja, kanske inte. Det säger Ida Berg, Wilma Franck och Sofia Lundell, första årets studerande i genusvetenskap vid Åbo Akademi. Tjejerna är också medlemmar i ämnesföringens Judiths styrelse och har funderat på hur kvinnodagen den 8 mars ska eller inte ska firas.

— Ordet fira blir nog lite fel i sammanhanget, säger Franck som påminner om att kvinnodagen ursprungligen instiftades för att man ville uppmärksamma kvinnlig rösträtt och kvinnors aktiva politiska roll i vänsterrörelser.

Senare avpolitiserades dagen då Förenta Nationerna på 1970-talet antog en resolution om att kvinnodagen upptas på FN:s lista över högtidsdagar. I dag handlar Internationella kvinnodagen om att överlag uppmärksamma ojämlikheter som drabbar kvinnor.

Ja, och blommor och choklad ifall man beaktar de kommersiella intressen som numera präglar dagen, åtminstone i Finland.

— Vill man faktiskt fira att man är kvinna om man samtidigt vill lyfta fram den ojämlikhet som kvinnor världen över fortfarande lider av, frågar sig tjejerna.

— Det finns just nu mycket som är aktuellt för människor som identifierar sig som kvinnor: Aborträtten i USA, iranska kvinnors rättigheter överlag. Ordet fira känns inte rätt då det inte finns något att fira utan istället sådant man borde kämpa för att ska bli bättre, säger Lundell.

Ingen av tjejerna brukar fira kvinnodagen och årets högtidsdag är inget undantag. Berg, som är ordförande i Judith, berättar att föreningen kommer att dela inlägg i sociala medier om feministiska frågor och samtidigt slå ett slag för det intersektionella perspektivet.

Ska man som kvinna bli förnärmad i fall man gratuleras eller önskas en glad kvinnodag den 8 mars?

— Nej det tycker jag inte. Någon har ju tänkt på en då och behövs det kan man ju passa på att påminna om orättvisor som ännu är oåtgärdade säger Franck, Lundell och Berg.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter