Förflytta dig till innehållet

I dag är ett viktigt datum för 1,2 miljoner finländare – virtuell valuta och sociala medier kan ha betydelse

Pixabay
Sedlar i olika valörer.
Kom ihåg att deklarationen ska lämnas in i dag eller nästa vecka, beroende på vilken dag som står på ens egen blankett eller i Min skatt.

Cirka 1,2 miljoner lön-, förmåns- och pensionstagare i Finland ska komma ihåg att kontrollera och vid behov komplettera sin förhandsifyllda skattedeklaration senast i dag. 

Exempel på avdrag som man ska fylla i själv är kostnader för resor mellan hemmet och arbetsplatsen, avdrag som anknyter till distansarbete och andra utgifter för förvärvande av inkomst samt hushållsavdrag för arbete som har utförts under fjolåret.

Hyresinkomster och virtuell valuta

Av inkomsterna ska däremot exempelvis hyresinkomster och inkomster av verksamhet på sociala medier samt av växling av virtuella valutor anges själv i skattedeklarationen. 

En del borde redan ha gjort sitt

För cirka 1,8 miljoner personer var det utsatta datumet då deklarationen måste lämnas in redan för en vecka sedan, den 9 maj.

På tisdag nästa vecka, den 23 maj, har ännu drygt två miljoner personer sin utsatta dag.

Den egna utsatta dagen visas på den förhandsifyllda skattedeklarationen och i Min skatt. 

Många behöver inte göra något

Största delen behöver inte komplettera eller korrigera den förhandsifyllda skattedeklarationens uppgifter, utan det räcker med att kontrollera den förhandsifyllda skattedeklarationen.

I fjol skickade Skatteförvaltningen den förhandsifyllda skattedeklarationen till 5,5 miljoner personer av vilka cirka 1,5 miljoner personer kompletterade den. 

Många är ute i god tid

Enligt Skatteförvaltningen kompletterar många allt oftare sin skattedeklaration i god tid före den egna utsatta dagen.

Redan under några år har det för kompletteringens del varit livligast i flera veckor före den första utsatta dagen. Hittills i vår har redan mer än en miljon deklaranter kompletterat sin skattedeklaration. 

Min skatt är ett populärt sätt

Det klart populäraste och lättaste sättet är att komplettera uppgifterna i Min skatt. I fjol använde 88 procent av dem som kompletterade sin skattedeklaration Min skatt.

Den 3 april slogs rekordet i Min skatt hittills, då antalet inloggningar i tjänsten uppgick till mer än 402 000. 

Försenad deklaration leder till högre skatt eller förseningsavgift

Om man kompletterar sin skattedeklarationen för sent kan det leda till en förseningsavgift eller skatteförhöjning.

Om den egna utsatta dagen redan gick uppmanar Skatteförvaltningen dock att fortfarande komplettera skattedeklarationen i Min skatt så snabbt som möjligt.

Det är möjligt att komplettera deklarationen tills beskattningen slutförs. Informationen om när den egna beskattningen slutförs kan kontrolleras i beskattningsbeslutet. 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter