Förflytta dig till innehållet

Hyggesbränning på Kimitoön

Svedjenävan hör till de växter som kanske dyker upp efter hyggesbränningen. Foto: Wikipedia

På måndag avgörs när Konstsamfundet i samarbete med skogsbolaget UPM ska ordna med hyggesbränning på ett 1,5 hektar stort kalhygge i närheten av Björkboda träsk.

– Om det regnar väldigt mycket får vi lov att vänta på bättre väder. Några dagars uppehåll borde det vara så hyggesresterna brinner bra, säger Jaakko Iso-Markku vid UPM.

Han har lång erfarenhet av den här nygamla metoden som nu allt mera tas i bruk för att öka skogens mångfald.

– Många insekter är beroende av bränd, död ved. Dessutom finns det växter som gror först efter stark värme, så som svedjenäva, säger Siv Vesterlund-Karlsson, skogsförman vid Konstsamfundets gård i Söderlångvik.

Flera av de här arterna är nu hotade och därför har hyggesbränning tagits i bruk. Rätt vindförhållanden krävs, dessutom vatten i närheten och tillräckligt med personal.

– Det behövs också brandgator. Summa summarum rätt arbetsdrygt, och också brandkåren behöver vara på plats, säger Iso-Markku.

– Också efter att branden släckts kommer det att finnas personal på plats i några dygn, för att säkerställa att inget blossar upp på nytt, säger Vesterlund-Karlsson.

Allmänheten kommer av säkerhetsskäl inte att ha tillträde till hyggesbränningen.

Hyggesbränning ingår som krav i viss skogscertifiering och ökar växtnäringen i humuslagret i skogen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter