Förflytta dig till innehållet

Huvudförtroendemän i Pargas: Rekrytera stadens chefer externt!

Då alla inom vården redan är fullt sysselsatta är det ohållbart att flytta personer till ledande poster och inte fylla på med fler ”på verkstadsgolvet”. Ungefär så resonerar huvudförtroendemännen i Pargas i en skrivelse till stadsstyrelsen. Foto: Anja Kuusisto

Huvudförtroendemännen i Pargas tycker att vikariat för jobb i ledande ställning bör lediganslås externt.
Huvudförtroendemännen har sänt sina åsikter till stadsstyrelsen, som möts på måndag.
Som ett aktuellt exempel anger de vikariatet som vårdchef i Pargas stad. Vårdchefsjobbet blev ledigt i höst eftersom den relativt nyvalda vårdchefen Miia Lindström valdes till ny social- och hälsovårdsdirektör för ett år, hon vikarierar då Paula Sundqvist.
Lindström var en extern rekrytering i staden i somras. Vikariatet för Lindström som vårdchef har ordnats med interna arrangemang i höst och vårdchefsvikarie är Janette Sundqvist. Vikariatet är de facto såsom huvudförtroendemännen önskar lediganslaget externt, men för tiden 1 januari till 4 augusti nästa år.
Huvudförtroendemännen påpekar i sin skrivelse att då arbetsbelastningen är hög är det inte ett hållbart system att internt flytta personer från en post till en annan, det uppstår då alltid någon lucka som ingen täcker då arbetstagarna redan är fullt sysselsatta.
I Pargas stads nya personalstrategi ingår att man ska se över stadens rekryteringsprocess och göra en uppdaterad rekryteringsstrategi.
Enligt stadsdirektör Patrik Nygréns förslag till stadsstyrelsen ska man i den uppdaterade strategin beakta den skrivelse som
huvudförtroendemännen har gjort.
Att lediganslå längre vikariat externt betyder inte att man skulle hindra den egna personalens karriärutveckling, men framförallt till ledande positioner och andra nyckelposter är det viktigt att ha flera behöriga och kompetenta sökanden att välja mellan, skriver personalchefen Peter Lindroos i sin beredning av ärendet.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter