Förflytta dig till innehållet

Hushållsvatten tas igen från Kårkulla vattentäkt i Kimito

ÅU-foto


Anläggningen som avlägsnar fluorider från hushållsvattnet vid Kårkulla vattenbehandlingsanläggning i Kimito är klar och hälsoinspektören har gett tillstånd att ta den i bruk. Fluoridhalten minskas med hjälp av så kallad membranteknik.
— Det är frågan om en anläggning för omvänd osmos, med nanomembran. Enligt en utredning som vi har gjort så var det här på alla sätt den bästa lösningen, säger Raimo Parikka, vd för Kimitoöns Vatten.
Bakgrunden är att fluoridhalten i hushållsvattnet från Kårkulla vattentäkt har stigit sakta under de senaste åren på grund av att fluoridhalten i grundvattnet har ökat på naturlig väg. Provresultaten har varierat mellan 1,4 och 1,7 mg/l.
År 2017 var den genomsnittliga förbrukningen av hushållsvatten från Kårkulla 100 m³/dag. En del av vattenmängden från Kårkulla har redan tidigare blandats upp med vatten från Nordanå vattentäkt.
I prover som tagits i Keskuskoulus kök i Kimito centrum har uppblandningen varit tydligt förekommande.
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter