Förflytta dig till innehållet

Husbolag försöker stoppa nybygge i Forumkvarteret

Hur och gata i stad

Hur och gata i stad

Det planerade nybygget är sex våningar högt och byggs på innergården till Auragatan 3. Bild: Schauman Arkitekter


Bostadsaktiebolaget Regina tänker besvära sig mot det planerade sexvåningshuset på Forumkvarterets innergård bakom det blåa huset mot Auragatan.
På måndagen röstade Åbo stadsfullmäktige igenom en ny detaljplan för Forumkvarteret i centrum av Åbo. Detaljplanen möjliggör Hamburger Börs nybygge, men också ett nytt höghus på innergården mot Auragatan.
Det är fastighetsbolaget Turun Aurakatu 3 Kiinteistö Oy som planerar att bygga det nya huset på sin tomt. De ville ursprungligen bygga ett hus i åtta våningar, men det sade politikerna nej till i ett tidigare skede.
Men invånarna i huset Regina, med fasad mot Slottsgatan, har protesterat mot att det överhuvudtaget ska byggas ett nytt höghus. Husbolagets styrelseordförande Ilpo Mantere säger att de så fort som möjligt kommer att skicka in besvär mot höghusplanerna.
De är bland annat kritiska till att huset skulle skugga de nedre våningarna.
– Lägenheterna i de första våningarna skulle få evig skugga, säger Mantere.
Det är Reginas C-flygel som skulle påverkas av ett nybygge. Mantere säger att det nya huset kommer väldigt nära och också påverkar utsikten negativt.
– Värdet på de lägenheter som drabbas påverkas också negativt, påpekar han.
ÅU försöker nå Turun Aurakatu 3 Kiinteistö Oy:s representant för en kommentar. 
Illustration över ett stadskvarter

Det nya Forumkvarteret uppifrån. Det nya höghuset i sex våningar planeras att byggas så att det avgränsar till hörnet av Regina-husets C-flygel. På illustrationsbilden syns också Hamburger Börs nya flygel (i övre vänstra hörnet). Bild: Schauman Arkitekter


Läs också: 
Fullmäktige sade ja till plan som förändrar Forumkvarteret – den stora frågan är om någon missnöjd part besvärar sig
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *