Förflytta dig till innehållet

Hurudant Åbo vill vi leva i?

Åbo Underrättelsers logo

Inspirerad av Nicke Wulffs lysande insändare i TS (29.1.2022) som t.o.m. delvis citerades på paradplats i tidningen vill jag ställa en öppen fråga. Är det ett sådant här Åbo, som vi åbobor vill leva och ha i framtiden?

Har i tiderna kritiserat skövlandet av Kakolabacken (ÅU 13.8.2019). Stadens nya konserthus i Självständighetsparken, när den gamla salen förblir oanvänd på konserthusbacken är inte lyckat. Skövlandet av de gamla almarna vid byggandet av Kirstiparken (Kirstinpuisto) är väl rapporterat.

Det värsta är ändå överbyggandet av Hertighörnet (Herttuankulma), det vill säga området söder om Stockholmsgatans slut och Pansiovägens början. Där är höghusen endera fast i varandra eller under några tio meters mellanrum. Husen är kors och tvärs därtill alldeles för nära varandra.

För vem byggs dessa? Det finns planlagt bostäder för över 20 000 nya invånare i Åbo men inflyttningen är inte på samma nivå. Talorakennusteollisuuden rf. nya lokalchef klagade i TS (16.1.2022) att Åbo släpar efter med byggnadstillstånden. Samma person bor själv i egnahemshus i S:t Karins, berättar hen i artikeln.

Teknologicentret i Åbo är ingen fröjd för ögat om man se ur levnadsmiljösynvinkeln. Bara några förtvinande buskar kring promenadvägarna (se bild nedan).

Samma otrevlighet när byggstarten för det nya psykiatriska sjukhuset börjades. Alla gamla träd kapades direkt jämte buskar.

Får se hur länge kolonialträdgårdarna med sina gamla träd och buskar får stå kvar. Dessa går inte att flytta hur som helst fastän sådana röster har höjts.

Frågan kvarstår, är detta ett sådant Åbo som vi invånare vill ha? Varje liten grön plätt täckt av betong och asfalt. Hoppas inte!

Stora moderna hus alldeles invid varandraThorbjörn Andersson
Teknologicentret är ingen fröjd för ögat, anser skribenten.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter