Förflytta dig till innehållet

Hurudana mentalvårdstjänster är bra? Sådana som är tillgängliga!

ung kvinna med långt ljust hår ler mot kameran

Det finns inte ett mer direkt svar. I juni diskuterade vi med unga erfarenhetsexperter mental hälsa, mentalvårdstjänster och saker som vi som beslutsfattare samt hela samhället borde uppmärksamma.

Oro om ungdomars välmående har diskuterats betydligt under coronatiden och köerna till mentalvårdstjänster har varit fruktansvärt långa.


Nyheter om ungdomspsykiatriska avdelningar var en del har sovit på madrasser på grund av platsbrist samt föräldrarnas oroliga meddelande när man inte lyckats hitta experter att ta emot deras barn är hjärtskärande. De här är saker som jag har talat om länge.

När vi diskuterade med unga erfrenhetsexperter om deras erfarenheter om mentalvårdstjänster betonades den stora betydelsen av bemötandet i många inlägg.

Det finns fortfarande så mycket stigma och fördomar om utmaningar i mental hälsa samt narkotikamissbruk att man kan hamna i en utsatt position om man till exempel lyfter dessa saker hos en expert eller frågar om hjälp till sin egen eller sin närståendes självdestruktivt beteende.

Det är särskilt viktigt att bemötandet är genuint närvarande och stöttande. Erfarenhetsexperterna lyfte fram att meningsfulla bemötanden för dem hade var sådana var experten bemötte dem genuint i den stunden. Istället att gå igenom ungdomens historia återigen genom att bläddra i papper detaljerat tittade experten den unga i ögonen och frågade: ”Hur har du det just nut?”

Jag vet själv att i tillägg till professionella verktyg kräver genuint bemötande tid. Och experternas tid kräver resurser.
Det är svårt att genuint vara närvarande och bemöta ungen med intresse om man hela tiden måste titta på klockan och man inte hunnit återhämta sig från förra bemötandet. Det är nämligen jätteviktigt att uppmärksamma.

När vi talar om mentalvårdstjänster och dess resurser tänker vi oftast dessa tjänster som byggnader, där en apparat producerar tjänsterna. Men tjänsterna består helt av experter, människor.

Dessa människor såväl på kommunala, privata och organisationella nivån är extremt viktiga när vi avvecklar vårdskulden i kommande år och därför måste man ta god hand om arbetsförma.

Om man frågade dem hurudant är ett bra och meningsfullt jobb tror jag att svaret skulle vara:
“Ett sådant man orkar göra.”

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter