Förflytta dig till innehållet

Hur tänker politikerna om Furubo daghem?

Tillsvidare har det varit möjligt för barnfamiljer att bosätta sig en by i ett utkantsområde eftersom folk är vana att hjälpa varandra.
Inte alla föräldrar har arbetstider som är analoga med daghemmets öppettider. Många föräldrar pendlar till jobben för att kunna bo här i vår lilla by, Kärra.
Kimitoöns kommun vill nu spara bort Furubo daghem – en vacker byggnad i natursköna omgivningar. Daghemmet har vård om 20 småbarn och fem förskolebarn.
Barnen har en stor, inhägnad lekplats tätt på skog och sjö.
Flera av barnen blir hämtade av släktingar eller grannar som tar hand om dem tills föräldrarna kommer hem.
Dessa snälla ”tanter” har varken körkort eller tillgång till bil. Skall de små barnen nu transporteras med buss 2 x 20 km till Silvans daghem i Kimito – som kanske har EU-certifierad sand på lekplatsen, men ändå…
Sitter de ansvariga bakom ett skrivbord i ett kommunalt kontor och flyttar små människor som om de vore livlösa brickor i ett spel? Eller hur tänker man?
Tendensen är att all kommunal service centraliseras. När det visar sig att inte heller det är lönsamt, flyttas all service ännu längre bort med konsekvensen att samtliga skärgårdskommuner avfolkas.
I slutändan kommer hela Finlands fem miljoner människor att bo i skyskrapor innanför huvudstadens Ring III. Tänk så enkelt det blir för politikerna att styra landets befolkning då!
Hedda Kainz
Kontraurban men inte romantiker
Kärra, Dragsfjärd

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter