Förflytta dig till innehållet

Hur svårt kan det vara att få ett covidintyg?

Åbo Underrättelsers logo

Våra ungdomar behövde coronaintyg förra fredagen 26.11. Flera veckor i förväg började jag förbereda allt för att vi lätt och smidigt skulle kunna skriva ut intygen.

Vi beställde nätbankskoder för att kunna logga in på ungdomarnas Mina kanta-sidor (Omakanta). Som vårdnadshavare har jag alltså inte tillgång till mina barns Omakanta, eftersom de är över tolv år gamla.

Att få nätbankskoder tog några veckor och på måndagen, fem dagar innan vi behövde coronaintyget var vi redo att logga in på Omakanta. Men vi lyckades inte p.g.a. att identifieringsfunktionen var inaktiverad.

För att få den aktivera skulle vi få lov att besöka bankkontoret och visa upp våra ungdomar och deras pass. Eftersom det är nya restriktioner kan man inte komma in på bankkontoret så där bara, utan vi fick boka en tid. Följande lediga tid med svensk betjäning var på Luciadagen 13 december. Inte så bra med tanke på att vi behövde intygen 26.11.

Okej tänkte jag, vi kontaktar skolhälsovårdaren och ber om hjälp av hen. Vi fick besked om att hen inte kunde skriva ut ett coronaintyg utan att vi måste kontakta vår egen hälsostation.

Tre dagar försökte jag ringa upp hälsostationen för att få ärendet vidare men då jag aldrig kom fram var jag till slut tvungen att boka en fysisk tid till hälsovårdaren. Att boka en tid för ett dylikt ärende är ju att slösa allas resurser och jag kände både skuld och skam över detta.


Fredag morgon stegar jag in på hälsostationen och får vänliga instruktioner om att ställa mig i kö till kontorsluckan. Efter en lång väntan blev det äntligen min tur och då får jag veta att de inte kan skriva ut coronaintygen utan fullmakt av mina barn. Så jag får gå hem igen.

Uppgiven kontaktar jag skolhälsovårdaren och ber att hen ska be mitt barn ge tillstånd åt mig att låta skriva ut hens coronaintyg.

På fredag eftermiddag är tillståndet noterat i systemet och jag traskar till hälsostationen på nytt, ställer mig i kö och efter en lång väntan kommer jag fram till luckan.

Nu vill kontorspersonen inte skriva ut intyget för att den vänliga skolhälsovårdaren samma dag lagt oss i kö för att få intyget postat hem till oss nästa vecka och då är det inte tillåtet att skriva ut något på hälsostationen, tyvärr.

Men lyckligtvis förstår kontorspersonen till slut att jag verkligen behöver intygen just i dag och att jag verkligen satt ner ganska många timmar på att komma åt dem. Aldrig förr har jag kämpat så mycket för att få några intyg utskrivna. Tur att jag började i god tid.

Slutet gott, allting gott. Men jag undrar bara att hur svårt kan det vara.

Dela artikeln

2 kommentarer: “Hur svårt kan det vara att få ett covidintyg?

 1. Jörgen Lindroos skrev

  På Kanta- sidorna hittar man svaret på mitt undrande;
  ”Minderåriga får EU:s testintyg, friskintyg och vaccinationsintyg från Mina Kanta-sidor.
  Vårdnadshavaren ser på Mina Kanta-sidor uppgifter om sitt barn som är under 10 år och kan ladda ned ett coronaintyg. Coronaintyg för barn som är över 10 år visas för vårdnadshavaren på Mina Kanta-sidor bara om hälso- och sjukvårdsorganisationen där barnet vaccinerats eller testats för corona har gjort de nödvändiga ändringsarbetena i sitt patientdatasystem.
  Minderåriga kan också själva logga in på Mina Kanta-sidor. Då måste de ha ett identifikationsmedel, t.ex. bankkoder eller mobilcertifikat.
  Om den minderåriga själv eller hans eller hennes vårdnadshavare inte kommer in på Mina Kanta-sidor så att de kan printa ut coronaintyget därifrån, går det att få en utskrift av coronaintyget från hälso- och sjukvården.
  De flesta offentliga hälso- och sjukvårdsorganisationer har en utskriftstjänst. Man måste be att få intyget från den hälso- och sjukvårdsenhet där vaccinet har getts eller där coronatestet har gjorts.”
  Så kanske det skulle vara aktuellt för ”hälso- och sjukvårdsenheterna” att närmare informera hur, var och när man också kan få ett intyg utskrivet på papper.

 2. Jörgen Lindroos skrev

  Det var verkligen en lång och arbetsdryg process.
  På Kanta-sidorna står följande;
  ”På Mina Kanta-sidor kan du se uppgifter om barn under 10 år som du har vårdnaden om. På Mina Kanta-sidor kan du från och med 1.10.2020 se uppgifter om 10-17-åringar som du har vårdnaden om, efter att hälso- och sjukvårdsenheten har gjort de nödvändiga ändringsarbetena i patientdatasystemet.
  Myndiga personer som fyllt 18 år kan sköta ärenden på Mina Kanta-sidor för andra personer som fyllt 18 år. Skötseln av ärenden sker med stöd av en elektronisk fullmakt med Suomi.fi-fullmakter (suomi.fi).(Öppnar nytt fönster) Fullmakten heter Uträttande av ärenden inom hälso- och sjukvården.”
  Men det här gäller väl inte då för Corona-intyg?

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter