Förflytta dig till innehållet

Hur smakar ditt Åbo?

Kvinna med grann röd kavaj ler mot kameran

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

När jag flyttade till Åbo från Österbotten för 17 år sedan var inte mat det första som presenterades för mig.

Åbo slott, domkyrkan, Aura å och andra sevärdheter tillsammans med musik och teater nämndes av alla.

Men nu när mina vänner eller släktingar besöker Åbo är den första frågan de ställer ”vilken restaurang rekommenderar du?”

På kort tid har vår magnifika stad vuxit till en matstad i ordets många bemärkelser.

Åboregionen täcker hela livsmedelskedjan, från produktion till industri och genom många underbara restauranger till allas våra tallrikar.

Och vårt matutbud är både känt och erkänt både nationellt och internationellt.

Åbo juniorhandels kammares mål har alltid varit att vara med och utveckla näringslivet i Åboregionen och att djärvt och fördomsfritt sammanföra experter från olika områden till exempel i form av projekt.

Temat, som ändras varje år, är alltid aktuellt och erbjuder unga ledare nya perspektiv och platser för tillväxt.

I år vill vi lyfta fram vår stads starka och mångsidiga kompetens inom matindustrin. Matindustri är också framtiden: även på detta område behövs innovation, utveckling, forskning och delning. Samtidigt som vi skapar möjligheter för våra medlemmar, från bekant mat till alla dess möjligheter i Åbo, uppmuntrar vi i år också alla Åbobor att samlas runt ett gemensamt bord.

Vår kammare deltar i Åbo matveckor i juni där vi organiserar projektet ”Hela staden vid ett gemensamt bord”. På lördag den 10 juni i år ordnar vi en jättepicknick för hela staden, och bjuder in alla Åbobor att njuta av maten, vår underbara stad och stadsparker och gemenskapen med varandra.

Picknickdagen kulminerar i en ny typ av sensorisk upplevelsemiddag, Taste of Music, där människor känner och njuter av mat och vin genom musik, ljus och ett speciellt utrymme genom vetenskaplig forskning.

Genom projektet höjer vi och framhäver rena ingredienser på talriken som producenterna har producerat med kärlek och i våra hemmatrakter. Vi lyfter även fram den vetenskapliga forskningen som är bland de första i världen som bedrivs vid Åbo universitet i Aistila. Och vi vill framhålla våra restauranger, som erbjuder oförglömliga smakupplevelser.

Mat är inte bara näring. Mat är passion och äventyr, arbete och försörjning. Det handlar om att ansluta och dela. För oss i Åbo är det också kultur och konst.

Åbo syns och hörs inte bara, utan doftar och smakar också. Hur smakar ditt Åbo och vem vill du sitta vid samma bord med? Jag uppmuntrar dig att uppleva Åbo och dess rika matkultur.

Jag är säker på att det smakar bra.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter