Förflytta dig till innehållet

Hur påverkar du framtiden?

Jag gillar att förutspå framtiden, vem skulle inte vilja veta vad som komma skall?

När det gångna året lider mot sitt slut fylls dagstidningarna, veckotidningarna och internet med rapporter om hur det nya året kommer att se ut gällande mode, ledarskap, klimatförändring, ekonomi, arbetsmarknaden, inredning, pedagogik, bilar, hobbyn, barnuppfostran…ja allt mellan himmel och jord.

Jag slukar denna ”fakta”, jämför rapporter mellan olika bekanta länder och världsdelar.

Jag grubblar över om jag delvis medvetet men till största dels omedvetet börjar agera enligt dessa trender, köper jag mera kläder av modefärgen grönt eller påverkas min ledarskapsstil av de nyaste trenderna, ändrar jag på mig själv enligt rådande mode eller har jag kanske varit med om att skapa riktningen för modernt ledarskap?

Med mitt vardagliga agerande är jag en liten pusselbit som påverkar helheten, ibland känner jag att jag är jag en innovatör och å andra sidan är jag även bland dem sista att anpassa mig till förändringen.

Allt beror på mina personliga intressen, vad jag ser som relevant och meningsfullt, speciellt lite längre i framtiden. Jag äter helst vegetariskt och bryr mig inte om att vara den trendigaste vad gäller mode och utseende, dessutom handlar jag gärna second hand.

Å ena sidan påverkar detta ointresse i mode och medföljande val långt i framtiden i form av minskad konsumtion. Men om jag inte konsumerar tillräckligt, köper nya kläder, kött eller mjölk, så påverkar jag väl även negativt den ekonomiska tillväxten i Finland, bidrar jag kanske direkt i mindre antal arbetsplatser?

Usch vad jag känner mig ansvarig, jag vill ju så gärna vara en bra medborgare och göra rätt, finns det någon enkel handbok för den ideala medborgaren, världsmedlemmen, människan? Vad är det viktigaste och vad påverkar vad, är vi redo att offra oss och tillräckligt modiga för att fatta beslut för framtida generationers välbefinnande? Var går den gyllene ”mittvägen”?

Hur som helst så är både Sitra och jag är av samma åsikt: framtidstänk borde vara en medborgarfärdighet och något som man borde ytterligare satsa på i grundundervisningen.

Ibland tänker jag att det blir för stressigt att prata med barnen om hur våra val i dag påverkar långt in i framtiden. Man vill ju att de skall få leva i och njuta av nuet utan att måsta växa upp med mammans klimat- och världsångest.

Men om vi alla lever i nuet ökar risken för kortsiktiga och ohållbara val, bara för att vi skall få njuta lite mera av vårt lilla liv på jorden just nu. Med våra små val, attityd och engagemang påverkar vi framtidens trender och jag hoppas att mitt agerande påverkar positivt de kommande generationernas liv här på jorden.

Blev du förresten sugen på att veta mera kring vart världen och Finland är på väg, då lönar det sig att vara på alerten, nämligen snart är det dags för Sitra att presentera sin tolkning av de globala förändringsfenomenen – megatrenderna, som du med dina vardagliga val påverkar.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter