Förflytta dig till innehållet

Hur mycket mer ska skatterna sänkas, då välfärden redan nu knakar i sina fogar?

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Skatter och välfärd. ”Det knakar illa i välfärdstatens fogar – och ingen har hittat formeln för hur de ska lappas eller rentav repareras från grunden.”, skrev Carina Holm (ÅU 18.8.2022).

Jag kan helhjärtat hålla med om att det knakar i fogarna. Den senare delen av meningen ger anledning till reflektionen att man nog har hittat en utmärkt metod för att få det att knaka ännu mera i fogarna.

Den finländska versionen av de amerikanska republikanerna vill att man ska sänka skatterna. De vill inte svara på när man eventuellt har sänkt dem tillräckligt.

Man har hållit på med att sänka skatter i det här landet i 50 år.

År 1970 betalades mellan 51–53 procent i statlig inkomstskatt på inkomster som översteg 200 000 i året.

År 2021 hade den skatten dalat ner till 31,25 procent. Det här är emellertid endast kaffepengar om man jämför med de skattesänkningar som har beviljats företagen.

År 1970 betalade företagen skatt enligt 43 procent. År 2014 hade man kommit ner till nuvarande nivå på 20 procent.

År 2017 inbringade företagens inkomstskatt 6 127 miljoner. Det är enkelt att räkna ut att man då beskattade 30 635 miljoner. Om de här inkomsterna hade beskattats enligt 1970 års skattesats hade det inbringat 13 173 miljoner.

Skillnaden är något över 7 000 miljoner i året.

Dwight D. Eisenhower var president i USA 1953–1961. Han representerade republikanerna.
Under hans tid var företagens inkomstskatt i USA över 50 procent.

Åren 1950–1960 växte ekonomin i USA med i medeltal 3,9 procent per år. Åren 2000–2010, då företagen betalade endast 35 procent i inkomstskatt, växte ekonomin med i medeltal 1,8 procent per år.

Jag vågar hävda att de finländska republikanerna åtnjuter ett oförtjänt gott rykte för sitt ekonomiska kunnande. Det ekonomiska kunnande de eventuellt någon gång haft, har de tappat bort.

Jag vågar vidare hävda att vi i Finland har sänkt skatterna till staten till den grad att det förutom att välfärdsstaten knakar i fogarna, även har lett till en sämre ekonomisk tillväxt.

Vägarna är i så dåligt skick att bilen kan gå sönder. (Yle 25.4.2022)
Finland är inte en rättsstat längre! (Lagmannen vid Helsingfors tingsrätt, Eero Takkunen i HS 4.5.2009)

Vad är det för mening med att polisen tar fast brottslingar, om målet hinner föråldras på grund av mängden fall som växer på polisens, åklagarens eller domarens bord? (Riksdagsman Pihla Keto-Huovinen 3.9.2021)

Lönar det sig att göra brottsanmälan? Jag tror inte det längre. Det hävdas ju att i upp till 80 procent av fallen läggs utredningen ner innan den ens har börjat, därför att utredningen bedöms bli för dyr.

Ingmar Forne

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter