Förflytta dig till innehållet

Hur länge skall det här få fortsätta?

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Den 15.11.2017 gör Regionförvaltningsverket en arbetsskyddsinspektion inom familjetjänsterna i Pargas stad. I rapporten konstaterar man att personalens psykosociala belastning (läs: arbetsklimatet) ständigt har förvärrats, att situationen på arbetsplatsen är klart olaglig och att arbetsgivaren är medveten om det lagstridiga läget.
Detta sker alltså i vår stad två år efter det att fyra behöriga socialarbetare sade upp sig och offentligt lyfte fram oegentligheter i arbetet och ett inkompetent ledarskap.
Man satsade då stort på fortbildning, utomstående konsulter och lovade bot, bättring och ett öppnare klimat.
Nu, två år senare kan man konstatera att missförhållandena har tillåtits fortsätta som förut, stadens rykte som arbetsgivare inom socialsektorn är körd i botten, 12 socialarbetare har sagt upp sig sedan dess, information undanhålls både politiker och personal och enbart i höst har det kommit in 5 anmälningar till Regionförvaltningsverket om barnskyddet i Pargas. Ytterligare anmärkningar har kommit in under vintern.
Detta är helt oacceptabelt och vad värre är att dessa missförhållanden inte enbart gäller familjetjänsterna utan att också andra delar av social- och hälsovården är drabbade.
Betydelsen av stadens personal som vår värdefullaste resurs lyfts kanske fram när sammanhangen är tillräckligt festliga. Att det här också innebär ett stort konkret ansvar är det däremot få som vill kännas vid, man skyller då hellre på regler, sekretess eller på den personal man är satt att leda. Under min tid som stadsstyrelsemedlem talades det väldigt mycket och gärna om ekonomi och väldigt lite och motvilligt om ledarskap. Ändå anser jag att god personalpolitik och god ekonomi inte går att skilja åt. Stadens personal och dess kunnande kan ses som ett värde som med god förvaltning och kompetent ledarskap ökar exponentiellt: personalen mår bra, kvaliteten blir bättre, sjukfrånvaron minskar, stämningen blir mer kreativ, kunderna nöjdare och stadens rykte förbättras. Vad detta innebär omräknat i pengar är ovärderligt.
Ifall någon tjänsteman skulle bli fast för ekonomiska oegentligheter skulle dennes arbetshistoria bli kort, den uppenbara och långvariga nonchalans som stadens ledning visar mot vår egen personal anser jag vara minst lika illa.
Cornelius Colliander

Dela artikeln

2 kommentarer: “Hur länge skall det här få fortsätta?

 1. Monica Hedström-Järvinen skrev

  Håller med Cornelius Colliander i det han skriver. Det är tråkigt att konstatera att det saknas ryggrad att ta itu med detta , eller egentligen dessa, problem.
  Den ledande tjänstemannen har under de gångna åren slingrat sig som en orm undan sitt ansvar och säger fortfarande att kritiken misstolkas.
  Men man kan inte längre enbart beskylla tjänstemannen för att inget blir gjort, vad har våra politiker gjort – ingenting. Varför inte? Ja, det är den stora frågan…..
  Snälla politiska medsystrar och -bröder, det känns inte bra att skriva detta, men nog är det dags att öppna ögon och öron och att räta på ryggraden och ta det politiska ansvaret! Högsta ledningen i all ära, men nu är det nog ”en ordentlig knut på ledningen”, eftersom ingenting går framåt.
  Hur kommer all den här negativa uppmärksamhet av en avdelnings förfarande att inverka på stadens rykte i sin helhet – jag tror vi alla vet svaret – åtminstone inte positivt.
  Det är sorgligt att stolthet fått gå före vishet så här länge, nu har dumheten redan bedragit visheten. Synd och skam.

 2. Kenneth Nordström skrev

  Pargas är ett ruttet bo, som aldrig har fungerat! En massa prat bakom ryggen. Jag vet dessutom att Pargas är staden I Finland där det finns mest avundsjuka männsikor! Jag har sagt det tidigare och säger det igen: kom ihåg i nästa val RÖSTA INTE PÅ SFP OM NI VILL HA FÖRÄNDRINGAR I PARGAS STAD!!!!!
  Och Pargas stads ledning totalt okompetenta!

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter