Förflytta dig till innehållet

Hur kan ett fallfärdigt hus få stå kvar?

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en debattartikel, åsikterna är skribentens egna.

Sabbelskasernen i Dalsbruk har i åratal sett hemsk ut, men NTM-centralen bara fortsätter att skydda den.

Ortsbor har länge väntat på dagen då huset skulle rivas, men inget har skett än.

Området kring kasernen har i flera år varit en riskzon då huset ser ut att kunna ge vika när som helst. Museiverket konstaterar att det finns möjligheter att restaurera byggnaden och byta ut de delar som inte duger längre, vilket låter hopplöst.

Om något skulle ha gjorts med huset under de åren som kasernen har varit skyddad skulle det säkert finnas möjligheter att återuppliva byggnaden idag, men huset har bara blivit eländigare med åren.

Naturligtvis finns det kulturhistoria i huset, men byggnaden för mera negativt än positivt med sig där den står idag. Då dörrarna börjar lossna ger det möjligheter för obehöriga personer att komma in i byggnaden. Barn och unga kan se det som en intressant plats att undersöka, men förstår inte vilka risker det finns då man går in i huset.

Dessutom är det totalt huvudlöst att kommunen, som länge har velat riva byggnaden, i sista hand måste sköta om den istället.

Detta problem är akut och vi måste få en ändring på NTM-centralens beslut.

Jag är förvånad varje gång då jag ser att huset inte ramlat ihop utan ännu står kvar.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter