Förflytta dig till innehållet

Hur har kollektivtrafiken format Åbobornas liv? undrar forskare

Hur påverkar kollektivtrafiken? frågar Jason Finch och Silja Laine.


Åbo Akademi har beviljats bidrag för ett treårigt forskningsprojekt som ska utforska människors erfarenheter av kollektivtrafik i olika europeiska städer, meddelar universitetet i ett pressmeddelande.
Projektet ”Public Transport as Public Space in European Cities: Narrating, Experiencing, Contesting” (PUTSPACE) är ett omfattande europeiskt HERA-forskningsprojekt. Utöver Åbo Akademi deltar också forskare från Estland, Belgien och Tyskland i projektet.
– Merparten av den befintliga forskningen om kollektivtrafik fokuserar på teknik eller ekonomi. Vi är intresserade av att bredda perspektivet och se på kollektivtrafik ur ett mer humanistiskt perspektiv, säger Jason Finch, projektledare i Finland och forskardoktor i engelska språket och litteraturen vid Åbo Akademi.
– Kollektivtrafiken är en viktig fråga i stadsplaneringen. Det är viktigt att kollektivtrafiken är funktionell, men det är också viktigt att förstå hur människorna som använder trafikmedlen upplever dem. Hur påverkar ålder, kön, social klass, etnicitet eller språk vårt sätt att använda kollektivtrafik? När känner vi oss säkra eller osäkra, bekväma eller obekväma i kollektivtrafiken?
Ett delprojekt kommer att titta specifikt på Åbo och stadens kollektivtrafikhistoria. Här är forskarna intresserade av kollektivtrafikens roll i det offentliga stadsminnet. I Åbo har till exempel spårvagnar inte funnits på årtionden, men de är fortfarande en viktig del av det offentliga minnet.
– Vad är unikt för kollektivtrafiken i Åbo? Hur har trafikmedlen format stadsbornas liv? Upplevelser och minnen av kollektivtrafik handlar ofta om erfarenheter av att vänta, höra och se andra människor. Det är bilder, ljud, dofter och känslor. Vi är intresserade av alla slags historier och minnen, berättar forskardoktor Silja Laine som jobbar med projektet.
Ett miljonprojekt

  • PUTSPACE-projektet är värt sammanlagt 1 miljoner euro.
  • Det här är andra gången Åbo Akademi deltar i ett HERA-projekt.
  • HERA (Humanities in the European Research Area) är ett forskningssamarbete mellan Europeiska kommissionen och 24 nationella forskningsråd.
  • PUTSPACE-projektet ingår i forskningsprogrammet HERA Public Spaces: Culture and Integration in Europe (2019-2022).

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter