Förflytta dig till innehållet

Hundsimning bra för hundens muskler och kondition

– Molly har ryggproblem och simningen stärker hennes muskler. Men framför allt älskar hon att simma, berättar matte Kassandra Ekman.
Sedan ett och ett halft år tillbaka kan hundägare låta sina hundar plaska runt i hundsimhallen i Piispanristi i S:t Karins. Simningen är bra för hundens kropp och muskler, och passar för alla hundar som inte skyr vatten. Genom att simma kan överviktiga hundar träna upp sin kondition utan att belasta lederna. Kassandra Ekman och hennes mamma Camilla Ekman är återkommande besökare vid hundsimhallen i S:t Karins. Kassandra tar med Molly till simhallen ungefär en gång per vecka.
– Jag har alltid varit intresserad av hundar och driver ett hundpensionat. Den vägen fick jag höra om det här stället, av en hundtränare jag känner. Molly har alltid simmat i havet om somrarna och det är jättebra att kunna ta hit henne resten av året. Jag har testat det här med andra hundar också men det är framför allt Molly som behöver det, berättar hon.

Rehabilitering. Molly har svårt att hålla bakdelen uppe på grund av ryggproblem, och behöver därför en flytstång vid bakbenen. Foto: Timur Yilmaz.


Det finns tre bassänger på 6,5 x 3 meter i simhallen och det stänker betänkligt på ÅU:s fotograf då hundarna leker i vattnet. Bassängerna bokas för en hund i taget och innan hunden stiger i bassängen ska den tvättas, precis som man gör i en vanlig simhall. Då Molly väl är i bassängen står Ekman bredvid och kastar leksaker åt hunden som ivrigt simmar efter dem.
Ekman har tidigare testat agility med Molly, men ryggproblemen gjorde det omöjligt att fortsätta. På grund av ryggen har hon också svårt att hålla bakdelen flytande. Därför har hon både flytväst och en flytstång i skumplast.
– Det här passar särskilt bra för hundar som är överviktiga, har höft- eller skelettproblem eller är av stora raser. Men det är viktigt att man inte går för snabbt framåt i början. Hunden måste lära sig i lugn och försiktig takt, annars kan skadorna bli värre. Det var inga problem för Molly att ta sig ner i vattnet första gången, men alla hundar är inte lika sugna på att doppa sig. Men det går att vänja hundarna vid att simma även om de är rädda i början. Har man en hund så är det bara att fara, uppmanar Ekman.

Kassandra Ekman kastar, Molly hämtar. Foto: Timur Yilmaz.


För att lära hundarna att simma ordentligt finns det också simlärare vid simhallen som kan hjälpa till. Ett vanligt simfel som kan tränas bort är att hunden inte simmar tillräckligt upprätt. På simhallen kan hundarna dessutom få massage för stela muskler. Enligt hundsimhallens ägare Kristiina Salomaa är det viktigt särskilt för hundar som tävlar i olika sporter.
– Till exempel i agility blir hunden utsatt för tvära svängar som sliter på lederna och då är simning en skonsam träningsform. 15 minuter simning motsvarar 60 minuter löpning, så träningen är fysiskt tung.
Idén till en hundsimhall kom då Salomaa och hennes man märkte att det inte fanns någonstans för deras hundar att simma under de årstider då havet är för kallt. Det finns andra hundsimhallar i huvudstadsregionen, men inte i Åboregionen. I genomsnitt har simhallen 10-15 bokningar per dag, vintertid lite fler, men Salomaa hoppas att fler ska få upp ögonen för hundsim.

Hundarna tvättas före och efter simturen. Foto: Timur Yilmaz.


Fredrik Häggman
nyheter@aumedia.fi

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *