Förflytta dig till innehållet

Hundratusentals kan drabbas av omfattande tågstrejk  – all tågtrafik i Finland stannar om parterna inte kommer överens

Monica Forssell
En snöig perrong.
Om inte en överenskommelse nås kommer alla tåg, även metron och spårvagnarna, att stå stilla.

Det är möjligt att en omfattande tågstrejk inleds i Finland om en dryg vecka.

Järnvägsarbetarnas fackförening RAU har utfärdat strejkvarsel för järnvägsbranschen och tillsvidare har förhandlingarna inte lett till ett resultat som parterna i konflikten skulle ha godkänt. Också förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL varslar med strejk.

Förhandlingar mellan järnvägsarbetarnas fackförbund och arbetsgivarna för servicebranscherna Palta har förts och kommer att föras under den här veckan men ordförande för RAU, Tero Palomäki, säger till ÅU att det handlar om en stor helhet och att det hela är som en utspridd kortlek.  

— Om man förhandlar ska man alltid vara hoppfull men det är fifty-fifty, svarar Palomäki på frågan om hur hoppfull han är inför utsikterna att man hittar en lösning och någon strejk inte behövs. Arbetsgivarsidan verkar väldigt låst vid den kostnadsnivå som teknologiindustrin har slagit fast. 

Förhandlingarna fördes så sent som i går på tisdagen och på fredagen den 24 februari har nya förhandlingar prickats in.

Vad är ni oense om?

— Vi är oense om allt. Lönerna, arbetarskyddsfrågor som till exempel hur vi värnar om att människor orkar på jobbet, föräldraledigheter, räknar Palomäki upp och tillägger att det verkar som att arbetsgivarsidan kräver att alla eventuella förbättringar kompenseras genom mer arbete eller lägre löneförhöjningar och att man inom RAU upplever det här som orättvist.  

Palomäki poängterar ändå att förhandlingarna hittills förts i god anda.

Om strejken inleds kommer den att förverkligas i två repriser. Först 6-10 mars och sedan 13-17 mars.  Strejkerna skulle stoppa all tågtrafik, metrotrafik och spårvagnstrafik i landet.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter