Förflytta dig till innehållet

Hundratals svarade på frågelista om knivattacken

Salutorget i Åbo efter knivdådet 18.8. Foto: Jan-Ole Edberg


Natten till onsdag stängdes kulturvetenskapliga arkivet Culturas frågelista om knivattacken i Åbo den 18 augusti.
Kring 420 personer svarade på frågelistan, som bland annat hade frågor om hur man fick veta om attacken och hur det kändes då och efteråt.
Bettina Westerholm på kulturarkivet vid Åbo Akademi berättar att längden på svaren varierade mycket.
Vissa svarade på frågorna med bara några ord och andra hade väldigt utförliga svar.
– Jag har märkt att en del använt frågelistan för att få skriva av sig, berättar Westerholm.
I en tidigare intervju om frågelistan sade Fredrik Nilsson, professor i etnologi vid Åbo Akademi, att syftet med frågelistan är dubbelt.
Dels att skapa material för vidare forskning, men samtidigt att ge människor en chans att berätta om sina upplevelser och känslor och på det sättet skapa ordning.
Bettina Westerholm konstaterar att det är uppenbart att frågelistan också uppfyllt det senare syftet.
För Westerholm är nästa steg att noggrannare läsa igenom alla svar och göra en rapport där hon sammanfattar vad som finns i materialet inför framtida forskning.
En del mönster i svaret har hon redan hunnit se. Informanternas beskriver mest sina känslor vid frågan om deras upplevelser efter attacken.
– Många skriver att de var arga och frustrerade bland annat över att media, som de upplevde det, för snabbt gick ut med beskrivningar av händelseförloppet, som sedan inte helt stämde men redan hunnit spridas, berättar Westerholm.
Bland annat spreds en vide på Youtube där det påstods att några män skrek ”Allahu akbar” vilket visade sig att inte stämde.
Läs också: ÅA samlar in berättelser från Åboattacken

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *