Förflytta dig till innehållet

Hundratals skarvar skjuts utanför Pargas centrum – ”Stammen har vuxit explosionsartat”

Arkiv/Kim Lund
Skarvar vid klippor.
Av de 800 skarvar som får skjutas på Högen sköts en tredjedel under fredagsförmiddagen.
På fredagsmorgonen klockan 7 började årets skarvjakt på ön Högen utanför Pargas centrum. Under de kommande veckorna ska 800 skarvar skjutas, vilket är fyrdubbelt antalet i fjol. – Skarvstammen på…

Redan prenumerant?

Dela artikeln

3 kommentarer: “Hundratals skarvar skjuts utanför Pargas centrum – ”Stammen har vuxit explosionsartat”

 1. Bo-Erik Palmgrén skrev

  Äntligen en liten öppning i skarvproblemet! I artikeln nämns att träden börjar förstöras. Skrivningen är mycket försiktig då man i verkligheten kan se att den centrala delen av öns mäktiga och ståtliga furubestånd med stor sannolikhet redan är dött! Lukten som i sydvästlig vindriktning sprider sig till centrum området är inte heller så angenäm!
  I våras uppstod en helt ny situation då en gråhägergrupp på ungefär 30 par insåg att deras revir på Högen inte längre var tillräckligt stort. De flyttade därmed till området mellan cementfabriken och Malmnäs vilket nu medför stor risk för att detta rätt så vackra och värdefulla skogsområde går mot samma öde som Högens furor.
  Ett äkta fotografi taget av en drönare kunde ha beskrivit den rådande situationen bättre än artikelns bild från någon okänd skärgårs klippa!

 2. johan sundqvist skrev

  Lycka till, men nästa varenda skarv borde skjutas, har erfarenhet vad skarvar betyder har jag här på Kimitoön, har sommarstuga mellan Dalsbruk och Kasnäs. De två senaste åren när vi var i sommarstugan i augusti blev man faktiskt skrämd, mitt i allt blev det mörkt fast det var annars ljust. Hela utsikten till sjön från vår sommarstuga var fullt med skarvar, säkert minst 5000st . I fjol räknade ja upp till 50 st skarvar på en liten bergsklack utan för vår stuga, iddes inte ens räkna hur många som simmade runt bergsklacken. Ännu igen till ni som sitter där på Arkadiabacken, ta fram en bild hur en skarv ser ut och vilken skada den gör för skärgårdshavet, yrkesfiskare mm. Antar att det blir andra pipor om skarven kommer och skiter på riksdagshusets trappor.
  Johan Sundqvist
  Dragsfjärd

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter