Förflytta dig till innehållet

HS: USA:s representanthus kräver att det utreds om spridning av borrelios är en del av Pentagons biovapenprogram

en fästing

en fästing

Hyalomma-fästing. Foto: Adam Cuerden/Wikipedia


Representanthuset i USA kräver att försvarsministeriet utreder om borrelios spritts på grund av att landets militär använt fästingar bärandes på borreliabakterien för att testa biovapen, skriver Helsingin Sanomat.
Förslaget om en utredning kommer från New Jerseys republikanska representant, Chris Smith, som säger sig ha läst ett flertal böcker och artiklar om saken.
”Betydande forskning om att göra biovapen av fästingar och andra insekter har gjorts vid olika av USA:s regerings institut i Fort Detrick, Maryland, Plum Island och New York”, skriver Smith på sin webbsida.
Kravet på en utredning har godkänts av representanthuset. Det måste ändå tas med i senatens budgetförslag innan utredningen kan verkställas.
Enligt Smith upptäcks årligen 300 000-437 000 fall av borrelios och andra sjukdomar spridda av fästingar i USA.
Utredningen ska fastställa vem som gav order om att utföra vapentest med fästingar, vad målsättningarna var och om fästingarna släpptes fria av misstag eller med flit, skriver Helsingin Sanomat.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter