Förflytta dig till innehållet

HS: Två kvinnor från al-Hol misstänks för människohandel

Catariina Salo/SPT
Person i svart kappa på en gata.
Centralkriminalpolisen undersöker två brottsfall där finländska kvinnor från lägret al-Hol i Syrien är misstänkta för människohandel.

Centralkriminalpolisen undersöker två brottsfall där finländska kvinnor från lägret al-Hol i Syrien är misstänkta för människohandel. Forskningsledare Sanna Springare bekräftar brottsmisstankarna för Helsingin Sanomat.

Kvinnorna misstänks för att ha fört minderåriga barn till det område som tidigare kontrollerades av terroristgruppen IS. Den ena förundersökningen är slutförd på grund av bristande bevis, men den andra undersökningen pågår fortfarande och ska slutföras i juni.

Enligt strafflagen kan en person bli dömd för människohandel om hen transporterar ett barn till förhållanden som kränker människovärdet. En dom för människohandel kan ge mellan fyra månaders och sex års fängelse.

En av de förhörda kvinnorna har försvarat sig med att säga att familjen skulle åka på semester till Turkiet och att hon inte var medveten om att de skulle ta sig vidare till Syrien, skriver HS.

Centralkriminalpolisen har inte hittat bevis för att de finländska barnen skulle ha anlitats som barnsoldater eller utnyttjats sexuellt.

Tiotusentals kvinnor och barn bor fortfarande på fånglägret al-Hol i Syrien efter sönderfallet av terroristgruppen IS kalifat. Lägret administreras av den lokala kurdiska förvaltningen.

Åtminstone sex finländska kvinnor och deras barn, som tidigare bodde i lägret, har återvänt till Finland.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter