Förflytta dig till innehållet

HS: Skyddspolisen tar på sig ansvaret för tipset

Abderrahman Mechkah deltog i häktningsförhandlingarna i tisdags via videolänk från ÅUCS. Foto: Kim Lund

HS publicerar i dag en intervju med Skyddspolisens högsta chef, Antti Pelttari. Han förklarar – ännu en gång – att Skyddspolisen hade fått tipset om Abderrahman Mechkahs radikalisering i början av året, men att det tipset inte innehöll något som skulle ha fått Skyddspolisen att specialbevaka Mechkah på något sätt.

Tipset togs på allvar och antecknades, enligt Pelttari, men det har inkommit upp emot 1000 sådana tips.

HS ställer också Pelttari frågan om polisinrättningen i Sydvästra Finland borde ha agerat annorlunda gällande tipset.

Ansvaret är entydigt Skyddspolisens, låter Pelttari förstå.

Den huvudmisstänkte för knivattacken i Åbo hade uttryckt sympatier för Isis och talat om att ”feltroende” borde dödas, men några konkreta hot innehöll inte tipset.

I fall Skyddspolisen skulle ha gått vidare och agerat utgående från tipset, skulle det sannolika ha kommit fram just sådana detaljer om Mechkah som nu blivit offentliga, det vill säga radikalisering, sympatier med Isis och en viss småkriminell bakgrund.

– Men sannolikt skulle inte ens kännedomen om de här förhållandena ha påverkat vårt agerande, säger Pelttari, de överskrider inte tröskeln för att vi skulle ha fått något lov för spaning. Man får uttrycka stöd för Isis, påminner han, det är inte olagligt i Finland.

HÄR SAMLAR VI ALLT OM KNIVATTACKEN I ÅBO

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter