Förflytta dig till innehållet

HS: Sand från Sahara ger mäktiga solnedgångar i Finland

Solen går ner. Vass och vatten i förgrunden.
Solen går ner. Vass och vatten i förgrunden.

Damm högt uppe i atmosfären kan skapa speciellt vackra solnedgångar, skriver Helsingin Sanomat. Foto: Tomasz Marciniak/Pixabay


Sand från Saharaöknen fyller nu atmosfären över Europa. I Finland kan det bidra till fantastiska solnedgångar, skriver Helsingin Sanomat.

Det handlar om finfördelat sanddam som – troligen på grund av sandstormar – stigit högt upp i atmosfären från Saharaöknen och som sedan förts av de sydliga vindarna ända upp till våra breddgrader, skriver Helsingin Sanomat .
Jourhavande meteorolog Petri Hoppula vid Meteorologiska institutet säger till Helsingin Sanomat att satellitbilder visar att dammet passerar söder om Finland, över södra Sverige och Gotland och kan eventuellt färdas ända till Grönland och Island.
Hoppula säger att det handlar om små mängder dam som inte förorsakar någon fara för hälsan, men att sand i atmosfären bidrar till speciellt vackra solnedgångar som i bästa fall syns ännu i flera dagar.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter